Tα λεφτά που δεν δίνει ο Θεόδωρος, το άκυρο ευχαριστώ στον Κυριάκο και η αμηχανία της Αγαπηδάκη

«Πόρτα τρώει» το Υπουργείο Υγείας στα αιτήματά του για επιπλέον λεφτά. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ακούγεται ότι λέει το μεγάλο όχι. Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος λέει ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έσωσε τη χώρα από την επιδημία. Βραχνάς για την γενική γραμματέα Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται να είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή προφυλακτικής θεραπείας για τον HIV.

Μίνα και Θάνος ζητούν, αλλά ο Θεόδωρος αρνείται

Αν και δεν σας λέμε κάτι πρωτότυπο, το μάθαμε και σας το μεταφέρουμε. Τόσο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, κατέθεσαν προτάσεις προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για την Υγεία. Παρόλα αυτά, ο «εντεταλμένος» του Μαξίμου και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έως και τους έκλεισε την πόρτα… στα μούτρα.

Όπως αναφέρουν πηγές, αν υπάρχει το οποιοδήποτε πλεόνασμα στα δημόσια έσοδα, αυτό κατά βάση θα δοθεί για την ανακούφιση των πολιτών από τα μεγάλα κόστη της ενέργειας και σε καμία περίπτωση για την Υγεία.

Όλο αυτό προκαλεί πονοκέφαλο για την εξασφάλιση των απαραίτητων γιατρών, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, αλλά και για την εξασφάλιση νέων φαρμάκων.

Κύριε καθηγητά, γιατί;

Μία εξαιρετική ημερίδα για την επιδημία που ζήσαμε και ζούμε, αλλά και για την ιστορία των πανδημιών γενικότερα, οργάνωσε ο όμιλος ΙΑΣΩ. Ψυχή της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Τα όσα ειπώθηκαν εκεί ήταν πραγματικά σημαντικά και ήταν φανερή η υψηλής πιστοποίησης τεκμηρίωση. Βεβαίως στην ειδησεογραφία, τη μεγαλύτερη προβολή έλαβε η αναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με την αποτυχία του να επικοινωνηθεί ορθά ο υψηλός κίνδυνος από τον κορωνοϊό.

Εμείς, όμως, θα σταθούμε σε κάτι άλλο. Σε αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ήταν το κλείσιμο της ομιλίας του καθηγητή Στεφάνου Γερουλάνου, ο οποίος είπε κατά λέξη το εξής: «Ευχαριστούμε κύριε Μπουρλά, κύριε Πιερρακάκη και κύριε Μητσοτάκη».

Κατανοούμε τη διάθεση του καθηγητή να ευχαριστήσει την εταιρεία Pfizer, που με την εξασφάλιση του εμβολίου για την COVID-19 (όπως κι άλλες εταιρείες βέβαια) βοήθησε όλο τον πλανήτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εκείνο που μας κάνει περισσότερη εντύπωση, ωστόσο, είναι πως εξέφρασε το μεγάλο ευχαριστώ προς τον πρωθυπουργό, κάτι το οποίο πραγματικά δεν έχουμε ξαναζήσει από επιστήμονα. Και το χειρότερο ήταν ότι ο καθηγητής είπε ότι ευτυχώς που ήταν αυτός πρωθυπουργός, διότι αν ήταν κάποιος άλλος…

Δε θα κρίνουμε τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Αλλά όταν χρωματίζεται τόσο έντονα η επιστημονική κοινότητα κομματικά, τότε πώς ένας πολίτης με μία διαφορετική ιδεολογία θα μπορέσει να την εμπιστευτεί;

Η, δε, συγκεκριμένη έκφραση, δηλαδή το «ευχαριστώ» που απηύθυνε ο Στέφανος Γερουλάνος, επί της ουσίας δικαιολογεί και γιατί ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε μετά από αυτόν, αναφέρθηκε σε αποτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής.

Η ικανή ΓΓ και το αυξημένο χαρτοφυλάκιο

Αρκετά έχουν ειπωθεί – και από τη στήλη μας – σχετικά με τη δραστηριότητα και με την αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Το χαρτοφυλάκιό της είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αρκετά διευρυμένο, αν και είναι το λιγότερο προβεβλημένο άτομο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μέσα στα όσα της έχουν αναθέσει, είναι και η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής κατά του ιού HIV. Αυτό έγινε μέσα από νομοθετική διάταξη, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η οποία αφορά στο να μπορεί ένας πολίτης να λαμβάνει προφυλακτική θεραπεία κατά του ιού, την επονομαζόμενη και ως PrEP.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι μια κλασική και αποτελεσματική θεραπεία κατά του HIV. Μπορεί να δοθεί και σε έναν οργανισμό, που δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, προκειμένου να τον προφυλάξει από το να κολλήσει το ιό, αν εκτεθεί σε αυτόν. Δεν είναι εμβόλιο, αλλά προφύλαξη, με λήψη σε τακτικά διαστήματα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει γίνει και σε άλλες χώρες, στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Όπως μάθαμε και αυτό το κομμάτι, το οποίο δεν ξέρουμε πότε θα προχωρήσει, το έχει αναλάβει η κα Αγαπηδάκη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αφήσει απλά στο γράμμα του νόμου την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά ότι θα την προωθήσει.
Όμως η ΓΓ έχει κι ένα άλλο πολύ μεγάλο κομμάτι, το οποίο δουλεύει αυτή τη στιγμή και αυτό είναι οι προληπτικές εξετάσεις στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, όπως και οι υπόλοιπες, που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη κτλ.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχει την βοήθεια, που χρειάζεται.

Να πούμε επίσης ότι η θεραπεία PrEP, που αναφέραμε προηγουμένως, αφορά στην αγορά κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων χαπιών, τα οποία ευτυχώς είναι γενόσημα. Όμως δεν είναι καθόλου φτηνά και, φυσικά, αν χορηγηθούν δωρεάν, θα πρέπει να βρεθεί και η σχετική χρηματοδότηση.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

ΕΜΑ: «Nαι» στη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 σε βρέφη από 6 μηνών

ELPEN: Συνεργασία με Bionorica για φάρμακα φυτικής προέλευσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.