Πρότυπο Τμήμα στο ΠΓΝΠ για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία που βελτιώνει τις συνθήκες διαχείρισης ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, προχώρησε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ). Ειδικότερα, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών, δημιουργήθηκε στο ΠΓΝΠ ένα Πρότυπο Τμήμα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Ο διοικητής Δημήτρης Μπάκος, με δική του πρωτοβουλία, κατάφερε να μετατρέψει το εμβολιαστικό κέντρο σε δομή, όπου οι ασθενείς θα υποβάλλονται με αξιοπρέπεια σε ημερήσια νοσηλεία με ασφάλεια, σε έναν χώρο εξαιρετικών προδιαγραφών.

Πρότυπο Τμήμα για ανοσοκατεσταλμένους

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε ένας χώρος με ειδικές προδιαγραφές, κατόπιν ενεργειών του διοικητή, με την συμβολή του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ιωάννας Μίχου και της υπεύθυνης της Ειρήνη Χήρα.

Να σημειώσουμε ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες που χρήζουν ημερήσιας νοσηλείας, εμπίπτουν σε πέντε διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες είναι : ρευματολογία , γαστρεντερολογία , πνευμονολογία , ενδοκρινολογία και αιματολογία.

ΕΛΕΑΝΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), σύμφωνα με την κα Μάχη
Σαλαμαλίκη, Υπεύθυνη ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαϊας  αναφέρει σχολιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία: «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί ήταν ένα αίτημα μας από το 2015, που είχαμε τονίσει τις ελλείψεις που υπήρχαν και την βασική ανάγκη για την δημιουργία μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις».

Επίσης, η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α επισημαίνει ότι «η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο για ημερήσια νοσηλεία, σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα. Απαιτείται η παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού εκπαιδευμένου στην παρασκευή, τη χορήγηση των ειδικών φαρμάκων καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση αντιμετώπιση του επείγοντος. Κάθε μονάδα θα πρέπει να διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος (καταπληξία, εμβολή, ανακοπή κλπ), όπως συλλογές διασωλήνωσης, καθετηριασμού μεγάλων αγγείων, παροχές οξυγόνου, μάσκες θετικής πίεσης. Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα αρχικά με την βοήθεια των θεραπόντων ιατρών και στη συνέχεια με διάλογο με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Τα μέτρα που υποσχέθηκαν να ληφθούν , όπως η διάθεση κατάλληλου χώρου, κλινών και προσωπικού βλέπουμε ότι σιγά σιγά ευδοκιμούν».

Διαβάστε επίσης

Μυρωδιά μωρού: Τι λέει η επιστήμη για το μεθυστικό άρωμα των νεογέννητων που όλοι θέλουν να μυρίζουν

ΠΟΕΔΗΝ: Ραντεβού μετά από 3 μήνες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για όσους έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.