Υπ. Υγείας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS για δωρεάν test Pap – Επιβεβαίωση HS

Ξεκίνησε η έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS, στις δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του HealthStories.  Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap, λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι, ηλικίας 21 – 29, στον νόμο Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS,  θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2024.

Ποιες γυναίκες αφορά 

Οι γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr)

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ
HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test Pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό.

Το πρόγραμμα, έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025, για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Γεωργιάδης: Επενδύουμε στην πρόληψη

Συνεχίζονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS σε 119.800 δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ως Υπουργός Υγείας προτρέπω όλες τις γυναίκες που θα λάβουν αυτό το sms να μην το αμελήσουν και προσέλθουν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους για να εξεταστούν.

Είναι καιρός πια να επενδύσουμε στην πρόληψη και να μην αφήνουμε τα θέματα υγείας στη τύχη τους. Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης
είμαστε πλέον σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή όλους τους δυνατούς μηχανισμούς προκειμένου να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

Σήμερα συμπληρώνονται 141 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλες και όλους μας Test-Pap χάρη στο οποίο σώζονται εδώ και χρονια εκατομμύρια ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα γιατί στέλνουμε τα πρώτα SMS στις γυναίκες δικαιούχους για δωρεάν test-Pap καθώς και άλλες προληπτικές εξετάσεις. Επιτέλους η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο, οργανωμένο σύστημα Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας στους πολίτες τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται.

Διαβάστε επίσης 

Πρόγραμμα για καρκίνο τραχήλου μήτρας: Σήμερα τα πρώτα SMS, σε ποια διαγνωστικά θα γίνονται οι εξετάσεις

Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου: Αρκούν το PAPtest και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.