Βιλδιρίδη για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα Προγράμματα του Υπουργείου Υγείας – 2η η Ελλάδα στην Ευρώπη

Σε εξέλιξη είναι τα Προγράμματα του Υπουργείου Υγείας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη. Με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, με έναν στους οκτώ Έλληνες ασθενείς να παλεύει επιπλέον με κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Ειδικότερα η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδειξε ότι για την περίοδο 2022 – 2023 η Ελλάδα έχει διπλάσιο ποσοστό ασθενών με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη (12,2%), έναντι 6,8% στην Ευρώπη.

Παράλληλα χορηγούνται πολλά περισσότερα αντιβιοτικά (55,3%, έναντι 36%).

Λ. Βιλδιρίδη για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σε δηλώσεις της στο Healthstories και στο Mononews η κα Βιλδιρίδη, σχολιάζοντας το πρόβλημα, επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση από το 2019 έθεσε το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων (ΝΛ) και της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ), αλλά και εν γένει της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πολύ ψηλά στην ατζέντα των κρίσιμων ζητημάτων για την Υγεία.

“Για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, το 2020 η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ως φορέα για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ασθενών, ο οποίος έχει αναπτύξει έως σήμερα πολύ σημαντική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο ΟΔΙΠΥ υπέγραψε την αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την υλοποίηση ενός Πανελλήνιου Προγράμματος, για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία – το πρόγραμμα GRIPP / SNF (Greek Infection Prevention Program), το οποίο περιλαμβάνει την πιλοτική φάση εφαρμογής σε 10 μεγάλα Νοσοκομεία (μέχρι το 2025) και τη φάση την ευρείας εφαρμογής σε όλα τα Νοσοκομεία της επικράτειας από το 2025 έως το 2030”.

Το GRIPP είναι ένα πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας πάνω σε θέματα πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ελέγχου της μικροβιακής αντοχής και εφαρμογής παρεμβάσεων όλων των καλών πρακτικών, που υλοποιούνται στις χώρες με καλές επιδόσεις στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μέσω του προγράμματος αυτού έχει δημιουργηθεί ενιαία ηλεκτρονική βάση καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων για την επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο και την αποτύπωση των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων.

Όπως λέει η κα Βιλδιρίδη: “Ήδη ανακοινώθηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα από την εφαρμογή σε 75 τμήματα των 10 Νοσοκομείων, που περιλαμβάνουν μείωση από 25 έως 35% στις νοσοκομειακών λοιμώξεων που οφείλονται σε τοποθέτηση Κεντρικής Φλεβικής Γραμμής και ουροκαθετήρα καθώς και αύξηση 15% μεσοσταθμικά στη συμμόρφωση για την Υγιεινή των Χεριών.

Το σημαντικότερο, όμως, που έχει υλοποιηθεί, είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του GRIPP/SNF, που πραγματοποιείται από το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Κέντρο δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για εκπαίδευση που απευθύνεται κυρίως σε Νοσηλευτές αλλά και λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας και πραγματοποιείται με τη διαδικτυακή ασύγχρονη παρακολούθηση 45 σεμιναρίων, πάνω στην πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής και διενέργεια απαιτητικών εξετάσεων για τη λήψη της τελικής πιστοποίησης. Με τον τρόπο αυτό έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 1080 Επαγγελματίες Υγείας και έχουν πιστοποιηθεί 644 συνολικά από όλα τα νοσοκομεία της χώρας”.

Η Ελλάδα από τους χειρότερους δείκτες

Στην πρόσφατη έκθεση του ECDC η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους χειρότερους δείκτες, μαζί με την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Ιταλία.

Κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη εμφανίζουν τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Τη διετία 2022 – 2023 υπήρξε σημαντική αύξηση στις λοιμώξεις σε σύγκριση με την περίοδο 2026 – 2017, με τον κορωνοϊό να είναι ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος ιός σε άτομα με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της COVID-19, αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναφερόμενων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ακολουθούμενες από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του χειρουργικού σημείου, του κυκλοφορικού και τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την υλοποίηση κι άλλων Προγραμμάτων, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψη του φαινομένου, λέει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

“Πρόκειται για το Πρόγραμμα GAIHN-AR, με τη συμμετοχή των νοσοκομείων Αττικόν, Τζάνειο και ΑΧΕΠΑ , το οποίο αφορά στην επιτήρηση και στον περιορισμό των πολυανθεκτικών μικροβίων, που συναντώνται στο περιβάλλον των ΜΕΘ  – πρόγραμμα που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του CDC και του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ.

Επιπλέον  έχει εγκριθεί και το Πρόγραμμα REVERSE του ΕΚΠΑ. Χρηματοδοτείται από την ΕΕ, υλοποιείται σε 6 νοσοκομεία και αφορά κυρίως στην καταγραφή και στον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής.

Περαιτέρω ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το ECDC, συνεχίζει την Επιτήρηση των ΝΛ σε επίπεδο Σημειακού Επιπολασμού, καθώς και της ΜΑ”.

Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο, τον περιορισμό των ΝΛ και την αντιμετώπιση της ΜΑ, με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών και εκπροσώπων των φορέων, που υλοποιούν τα ανωτέρω προγράμματα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα είναι έτοιμο τους προσεχείς μήνες και θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, υιοθετώντας τους επιτυχείς άξονες και από τα τρία προγράμματα, όπως ενδεικτικά, την τοποθέτηση και λειτουργία της ενιαίας βάσης καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων, του Εκπαιδευτικού Προγράμματος και των εύστοχων παρεμβάσεων από το GRIPP και το GAIHN-AR, των σωστών πρακτικών για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής από το REVERSE καθώς και την τοποθέτηση Νοσηλευτών Επιτήρησης Λοιμώξεων, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί από το ΕΚΠΑ σε όλα τα νοσοκομεία.

“Στόχος μας είναι η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων τουλάχιστον κατά 35% την επόμενη 3ετία”, καταλήγει η κα Βιλδιρίδη.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών και η παρουσία οινοπνεύματος δίπλα στο κρεβάτι.

Η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon σχολιάζει σχετικά: “Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες για τον μετριασμό αυτής της απειλής. Δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές και πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς και με την αντιμικροβιακή διαχείριση και τη βελτίωση της επιτήρησης, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση των λοιμώξεων”.

Διαβάστε επίσης

«Γίνε φίλος με τον Λύκο»: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ερυθηματώδη Λύκου

Μελάνωμα: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.