ΟΟΣΑ για νοσηλευτές: Ελάχιστο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα – Μείζον πρόβλημα η υποστελέχωση

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους νοσηλευτές αποτυπώνουν την πλήρη απουσία ενδιαφέροντος των νέων στην Ελλάδα για το επάγγελμα. Την ίδια ώρα στη χώρα μας οι ελλείψεις νοσηλευτών σε δημόσια νοσοκομεία είναι “στα κόκκινα”.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των 15χρονων μαθητών να σπουδάσουν νοσηλευτική ολοένα και φθίνει στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ από 2,3% το 2018 σε 2,1% το 2022.

Στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους νοσηλευτές 

Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην Ελλάδα, στη Νορβηγία, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της αμοιβής των νοσηλευτών είναι το “κλειδί”, προκειμένου το επάγγελμα του νοσηλευτή να γίνει πιο “θελκτικό” στους νέους.

- Advertisement -

Πολλοί νέοι σπουδάζουν και εργάζονται ως νοσηλευτές, αλλά το σκληρό ωράριο, οι δύσκολες συνθήκες και οι χαμηλές αμοιβές τους ωθούν να στραφούν σε άλλες επαγγελματικές επιλογές.

Ελλάδα: Χρειάζονται άλλες 15.000 νοσηλευτές

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτικού Προσωπικού (12 Μαΐου) δόθηκαν στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους – μόλις 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 9,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

“Η διαχρονική αδράνεια των πολιτικών υγείας έχει οδηγήσει εκατοντάδες νοσηλευτές σε σιωπηρή παραίτηση, σε μετατάξεις, σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες λόγω προβλημάτων υγείας, σε αλλαγή εργασίας, σε μη αποδοχή διορισμών, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αλλά κυρίως έχει αποθαρρύνει τις νέες γενιές νοσηλευτών αλλά και των νέων ανθρώπων, είτε να ακολουθήσουν τη νοσηλευτική, είτε να την επιλέξουν ως επάγγελμα”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) Γεώργιος Αβραμίδης.

Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι απουσιάζουν από το ΕΣΥ 15.000 εργαζόμενοι και ότι  2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς σημαίνει λιγότερο από 5 λεπτά φροντίδας ανά ασθενή στην εκάστοτε βάρδια.

Η υποστελέχωση έχει συνέπειες

Γίνεται αντιληπτό ότι το “αγκάθι” της υποστελέχωσης δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, καθώς σχετίζεται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 8 ασθενείς υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης θνησιμότητας ανά 1.000 ασθενείς από ό,τι σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 4 ασθενείς.

Επιπλέον ασθενείς σε υποστελεχωμένα τμήματα παρουσιάζουν 6% υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας.

Διαβάστε επίσης

Bristol Myers Squibb Ελλάδας: Στην κορυφή της λίστας Best Workplaces

«Πες το Δυνατά – Μίλα για την αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα»

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.