Πρόγραμμα για καρκίνο τραχήλου μήτρας: Σήμερα τα πρώτα SMS, σε ποια διαγνωστικά θα γίνονται οι εξετάσεις

Το Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας ξεκινάει σήμερα, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Είχε εξαγγελθεί τον Μάρτιο του 2023, αλλά πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, καθώς δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς, για τη διενέργεια των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

- Advertisement -

Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας στοχεύεις την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, δεδομένου ότι προσβάλλει πολλές νέες γυναίκες και αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες – πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης παραμένει ο καρκίνος του μαστού.

Ξεκινά το Πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Σήμερα, λοιπόν, θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα γραπτά μηνύματα στα κινητά των δικαιούχων, προκειμένου να προγραμματίσουν το ραντεβού τους και να εξεταστούν.

Το καινοτόμο Πρόγραμμα αφορά συνολικά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

- Advertisement -

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει νέες γυναίκες ηλικίας από 15 έως 44 χρόνων και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 33.000 νέες περιπτώσεις, ενώ καταγράφονται περίπου 15.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ως βασική προτεραιότητα την πρόληψη και δρομολογεί και τα άλλα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, που έχει εξαγγείλει, πολύ, δε, περισσότερο που από το πρώτο Πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού έχουν σωθεί πολλές γυναίκες.

Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό, όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για αίσια έκβαση, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμη και πλήρη ίαση.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά στις Ελληνίδες πολίτες και στις γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),
  • δεν έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0,1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.

Τι αναφέρει η ΗΔΙΚΑ

Την περασμένη εβδομάδα η ΗΔΙΚΑ ενέκρινε τις διαδικασίες και τις Μονάδες Υγείας, που θα συμμετέχουν στη δράση, παρέχοντας τη δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις, καθώς πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (εδώ αναλυτικά η απόφαση και ο πίνακας με τα διαγνωστικά).

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενες μπορούν να κάνουν τις εξής δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες ηλικίας από 30 έως 65 ετών), εξέταση test Pap (για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 29 ετών), κολποσκόπηση και βιοψία για γυναίκες με κλινικά ευρήματα από εξειδικευμένο γιατρό.

Το εν λόγω Πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης δωρεάν για τις γυναίκες, στις οποίες αυτό συστήνεται, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε επίσης

«Μαζί μια Αγκαλιά»: Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης στη Λάρισα

To κόλπο που εξαφανίζει το άγχος σε λίγα μόλις λεπτά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.