Δύο δυνατά και εθιστικά παυσίπονα δεν θα αποζημιώνονται πλέον – Τι φοβούνται οι φαρμακοποιοί

Δύο δυνατά και εθιστικά παυσίπονα που χορηγούνται σε ασθενείς όταν δεν ανακουφίζονται από τον πόνο με τα απλά αναλγητικά, όπως τα άτομα με καρκίνο, δεν θα αποζημιώνονται πλέον και όσοι τα χρειάζονται θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό. Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από τη διακοπή της αποζημίωσης αυτών των δύο φαρμάκων, το οποίο επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

Τα δύο παυσίπονα

Στις 29-4-2024 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, (Υπ. Απόφ. 17778, 29-4-2024) σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. & LONALGAL tb. απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Το πρόβλημα αναδεικνύουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι φαρμακοποιοί Γιάννης Δαγρές -Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος Μέλος του δ. σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) , Χαράλαμπος Σαρδέλης – μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης και του ΠΦΣ Αριστοτέλης Σκουντάκης – Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και εκλέκτορας του ΠΦΣ, Αλέξανδρος Σταματούκος
Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας και εκλέκτορας του ΠΦΣ.

Όπως εξηγούν, “τα παυσίπονα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

Γι΄ αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.

Τέλος θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας”.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Dr. Χρυσάνθη Σαρδέλη (Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Α.Π.Θ.):

“Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, δεδομένων των όσων ορθώς αναφέρουν οι φαρμακοποιοί αλλά και του γεγονότος ότι όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs 2023 ως απαραίτητα φάρμακα”.

“Η Κυβέρνηση λοιπόν, κρίνουμε ότι θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη”, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί.

Δείτε την υπουργική απόφαση

Υπουργική απόφαση για ένταξη και απένταξη φαρμάκων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων

 

Διαβάστε επίσης

Προειδοποιητική οδηγία FDA για πιθανό κίνδυνο καρκινωμάτων σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους

15 σνακ με μπόλικη πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.