Μυρωδιά μωρού: Τι λέει η επιστήμη για το μεθυστικό άρωμα των νεογέννητων, που όλοι θέλουν να μυρίζουν

Κανείς δεν χορταίνει τη μυρωδιά μωρού και αυτή η μεθυστική οσμή που ξετρελαίνει τους πάντες, έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακριβώς από πού προέρχεται η μυρωδιά του μωρού, πολλοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει με το vernix, το εμβρυϊκό σμήγμα, το οποίο είναι το παχύ, λιπαρό, προστατευτικό επίστρωμα που σχηματίζεται στο δέρμα του μωρού στη μήτρα. Ωστόσο, αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί οι γονείς, και όχι μόνο, έλκονται τόσο πολύ από τη μυρωδιά του νεογέννητου.

Ο Johannes Frasnelli, MD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Trois-Rivieres, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της μυρωδιάς του νέου μωρού, αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα, η εξέλιξη έχει θέσει σε εφαρμογή κάποιους μηχανισμούς που βοηθούν την προσκόλληση μεταξύ γονέων και νεογνών προκειμένου να γίνει ισχυρή από την αρχή. Η μυρωδιά του σώματος μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους μηχανισμούς.

Στη μελέτη του Δρ Frasnelli, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 30 γυναικών, μισές νέες μαμάδες και μισές όχι, ενώ μύριζαν τα ρούχα που φορούσαν βρέφη 2 ημερών. Διαπίστωσαν ότι όλες οι γυναίκες παρουσίασαν αύξηση της ντοπαμίνης και ενεργοποίηση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Είναι μια χημική αντίδραση παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν τρώτε ζάχαρη.

Ενώ όλες οι γυναίκες στη μελέτη αντέδρασαν στη μυρωδιά του νέου μωρού, η αντίδραση ήταν πιο έντονη σε εκείνες που ήταν ήδη γονείς. «Οι μητέρες αναγνωρίζουν τη μυρωδιά των παιδιών τους», προσθέτει ο Δρ Frasnelli. «Και ο εγκέφαλος των νέων μητέρων αντιδρά διαφορετικά στη νέα μυρωδιά του μωρού, ακόμα κι αν δεν είναι το δικό τους παιδί».

Πόσο διαρκεί η μυρωδιά του μωρού;

Εάν η μυρωδιά του νέου μωρού προέρχεται από το vernix, είναι λογικό ότι η μυρωδιά εξασθενεί καθώς το εμβρυικό σμήγμα
απορροφάται μέσα στις πρώτες εβδομάδες έως τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του νέου μωρού εξασθενεί με τον καιρό καθώς το δέρμα των μωρών έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο, πλένεται και τα μωράκια αναπτύσσονται.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μωρά παύουν να μυρίζουν όμορφα στους γονείς τους και σε άλλους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης

Νέα θεραπεία εξόντωσε όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους – Ξεκινούν μελέτες σε ανθρώπους

Παγωτά με χαμηλά λιπαρά, vegan ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.