Επιφυλακτικοί στη χαλάρωση των μέτρων οι λοιμωξιολόγοι

Επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων φέρονται εμφανίζονται οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Οδηγός» των εισηγήσεων, είναι η τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό σύστημα Υγείας, καθώς τα τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους, που καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα, δεν αφήνουν προς το παρόν, περιθώρια για χαλάρωση.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή τους, οι ειδικοί της επιτροπής, εξετάζουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα από περιφέρεια σε περιφέρεια, πιθανόν να δημιουργήσουν και ένα προσχέδιο για όταν θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά για την ώρα θεωρείται δύσκολο να εισηγηθούν το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας,

Εργαλείο για την έξοδο από το lockdown, τα self tests

Στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρίσκονται και τα self tests στα οποία η κυβέρνηση «ποντάρει» για τα επόμενα βήματα της εξόδου από το lockdown. Σύμφωνα με το σκεπτικότ της κυβέρνησης, η δυνατότητα έως και για 10 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα, θα μπορεί να αποτυπώνει ευρέως τη διασπορά του κορονοϊού και άρα θα μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να αποφασίζονται τα επόμενα επόμενα βήματα.

Ανακοινώσεις για τα self tests αναμένεται να γίνουν το απόγευμα, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Κατά πληροφορίες, κ. Κοντοζομάνης θα ανακοινώσει και στοιχεία υποχρεωτικότητας για τα self τεστ, κυρίως για τη δήλωση του αποτελέσματος, ώστε να συνεισφέρουν την επιδημιολογική απεικόνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται για κάποιες επαγγελματικές τάξεις όπως υπάλληλοι καταστημάτων, εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υπάρξει αυστηρή σύσταση για τα τεστ.

Επιπλέον, αναμένεται να διευκρινίσει ότι τα τεστ που θα επιλεγούν, κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές σημάνσεις, αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Μαθήματα από 5 Απριλίου; 

Κατά πληροφορίες, η επιτροπή τάσσεται υπερ της παράτασης του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, ενώ φαίνεται ότι άναψε το πράσινο φως για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικό self testing κάθε Δεύτερα, σε καθηγητές και μαθητές.

Ωστόσο τελικές εισηγήσεις δεν υπήρξαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Παρασκευής, και το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τεθεί σε νέα σύσκεψη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.