ΠΟΥ: Ζητά από τις χώρες να δώσουν πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να μοιρατούν μαζί του τυχόν πληροφορίες που διαθέτουν για την προέλευση της πανδημίας, μετά τις δηλώσεις που έκαναν αυτήν την εβδομάδα το FBI και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή από ένα εργαστήριο.

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.

«Εάν μια χώρα διαθέτει πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να τις μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το θέμα δεν είναι «να υποδείξουμε τους ενόχους» αλλά «να αυξηθούν οι γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, να είμαστε προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε καταλλήλως», επέμεινε.

«Διαρροή» από εργαστήριο της Ουχάν

Ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εκτίμησε αυτήν την εβδομάδα ότι «πολύ πιθανόν» η πανδημία να οφείλεται σε κάποια «διαρροή» από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Μια παρόμοια εικασία έκανε δύο ημέρες νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η υπεύθυνη για την ανταπόκριση του ΠΟΥ στην πανδημία, εξήγησε ότι ο Οργανισμός ζήτησε πληροφορίες από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. «Απευθύναμε ερωτήματα (…) για να λάβουμε πληροφορίες για την πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και για άλλες εκθέσεις διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών. Προς το παρόν, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις εκθέσεις, ούτε στα δεδομένα που επέτρεψαν τη σύνταξή τους», είπε.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας να μάθει την προέλευση του ιού, ώστε να καταπολεμήσει καλύτερα μια μελλοντική πανδημία.

Διαβάστε επίσης 

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Πλεύρης από Νοσοκομείο Λάρισας: Είναι τρομακτική η διαδικασία για τους γονείς και τους συγγενείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.