Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν. Το νέο Ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, αρχής γενομένης από την ερχόμενη, στις 6 Μαρτίου.

- Advertisement -

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Νέο Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Ως survivors ορίζονται τα άτομα, που παραμένoυν εν ζωή, συνεχίζοντας να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και μετά την υπέρβαση μιας σοβαρής δυσκολίας ή απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών, από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σε ένα Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο (Survivorship Clinic) ο/η ασθενής καθοδηγείται σε evidence-based αλλαγές.

- Advertisement -

Οι αλλαγές αυτές αφορούν στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στη διαχείριση του στρες, στην ποιότητα του ύπνου, στη στήριξη των κοινωνικών σχέσεων και στην απεξάρτηση από δυσμενείς για την υγεία συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ), ώστε ο επιζών να ακολουθήσει ένα νέο τρόπο ζωής, που θα διευκολύνει τη βελτίωση και την πρόληψη επιπλοκών του νοσήματός του, πάντα παράλληλα με την υπόλοιπη ενδεδειγμένη θεραπεία (φαρμακευτική, χειρουργική, κτλ).

Όπως είναι γνωστό, αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε σχεδόν σε κάθε τομέα της Ιατρικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, τα ρευματολογικά νοσήματα, την πολλαπλή σκλήρυνση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιολογικά νοσήματα κ.ά. Ειδικά όμως στον καρκίνο, η συμμόρφωση με υγιεινές συνήθειες (ιδιαίτερα έχουν μελετηθεί η διατροφή και η άσκηση) συνδέεται με βελτίωση της έκβασης της νόσου, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία (citations), αλλά και την καθημερινή κλινική εμπειρία.

Οι τομείς του νέου Ιατρείου

Ουσιαστικά στο νέο αυτό Ιατρείο θα παρέχεται ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα υποστηρικτικής φροντίδας για καρκινοπαθείς, που θα στοχεύει στους παρακάτω τομείς:

• Ευεξία
• Ψυχολογική υποστήριξη
• Θεραπευτική άσκηση ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες του ατόμου
• Υγιεινή διατροφή
• Ύπνο
• Διακοπή καταχρήσεων αλκοόλ-καπνίσματος κτλ
• Αντιμετώπιση λεμφοιδήματος

Ανακούφιση στους καρκινοπαθείς

Το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ασθενή, που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο Αττικόν. Μετά τη διάγνωση και πριν από την έναρξη της θεραπείας, θα γίνεται αξιολόγηση του τρόπου της ζωής και θα προτείνονται τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα / Κλινικές του νοσοκομείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν στην προεγχειρητική περίοδο (prehabilitation), στην περίοδο των θεραπειών, καθώς και στην υποστήριξη ασθενών, που έχουν επιβιώσει.

Την αρχή σε αυτά τα καινοτόμα Προγράμματα έκανε το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο λεγόμενο Pampering Room για ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.