Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εμβολιασμός κατά του ιού HPV

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στις 4 Μαρτίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί δωρεάν συνταγογράφηση και εμβολισμό σε κορίτσια – αγόρια ηλικίας 9-18 ετών έναντι του HPV.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Παιδίατρο – Γυναικολόγο -Παθολογο – Υγιειονολόγο από τις 6/3/2023 έως τις 10/3/2023.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον HPV;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV εξαφανίζεται από μόνη της χωρίς να προκαλέσει κάποιο προφανές σύμπτωμα ή πρόβλημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εμμένει και ενδέχεται να προκαλέσει μετά από μερικά χρόνια κάποιες από τις επιπλοκές που αναφέρονται στη συνέχεια.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Ο HPV μεταδίδεται μέσω της άμεσης, κυρίως σεξουαλικής, επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Ποιος κινδυνεύει από τον HPV;

Όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον HPV.

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από τον HPV;

Ο εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV μπορεί να προλάβει την πρόκληση λοιμώξεων από τον HPV και, συνεπώς, ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV και στα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένων των μυρμηκιών των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και άλλων μορφών καρκίνου που προκαλούνται από τον HPV. Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του HPV πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 9 έως 14 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η χρήση προφυλακτικού δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτό συμβαίνει διότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να έχει μολυνθεί από τον HPV το περιβάλλον δέρμα που δεν προστατεύεται από το προφυλακτικό.

Δωρέαν εμβολιασμοί 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους/δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δωρεάν εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

1. Καραϊσκάκη 4 Τριανδρία στα τηλέφωνα 2313318643 και 2313318644.
2. Μοναστηρίου 53-55 (3ος όρ.) στο τηλέφωνο 2313318920

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία), αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου της μήτρας και των HPV – σχετιζόμενων καρκίνων ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιεί ένα πλέγμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων:

Γυναικολογική εξέταση
Λήψη test pap
Συνεργασία με το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου για αποτελέσματα των test pap
Υπερηχογράφημα
Παραπομπή σε Δευτεροβάθμιο ή Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο σε προβληματικά test pap για κολποσκόπηση ή για προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων
Συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων
Συνταγογράφηση και πραγματοποίηση εμβολιασμών για τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

 Διαβάστε επίσης

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

 Ο Θάνος Πλεύρης περιγράφει τις δραματικές πρώτες ώρες που βίωσε στα Τέμπη και στα νοσοκομεία – Δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.