Παππάς: Από τον Όρθρο και την Κράκεν στη… Λερναία Ύδρα

O Παθολόγος – Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη μάχη κατά του κορωνοϊού και σημειώνει πως δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Μάλιστα αναφερόμενος στον Όρθρο και την Κράκεν τονίζει δεικτικά πως η σωστή ονομασία που πρέπει να δοθεί είναι… η Λερναία Ύδρα, καθώς όπως εξηγεί ο ιός φαίνεται πως ξεφεύγει κάθε φορά στην αντιμετώπισή του.

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι “κάθε νέα παραλλαγή είναι ένα νέο εξελικτικό σκαλοπάτι του ιού. Από εκεί ξεκινά εκ νέου ο ιός, και ψάχνει τρόπους/ νέες παραλλαγές για να διαφεύγει των όποιων αμυνών μας” και διευκρινίζει χαρακτηριστικά πως “ο Όρθρος, δεν καταλαβαίνει πολλά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε αναπτύξει, με όποιον τρόπο (εμβολιασμό, νόσο, ή και τα δύο)”. Επιπρόσθετα ο Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπληρώνει ότι “Κι επειδή θα (ξανα)κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως.

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών)”.

Τρεις μελέτες που είναι κι οι πλέον επικαιροποιημένες μας δείχνουν πως η λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook ο Παθολόγος – Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς.

Αναλυτικά η ανάρτηση

“Ημερολόγιο κορωνοϊού, 20 Ιανουαρίου 2023: Όρθρος, Κράκεν, η Λερναία Ύδρα του ιου, η αυξημένη μεσοπρόθεσμη θνησιμότητα μετά την λοίμωξη, κι ένα από τα φωτεινά παραδείγματα της πανδημίας.

1. Λάθος άθλο του Ηρακλή επέλεξαν για να χαρακτηρίσουν μια ακόμη “προβληματική” παραλλαγή του ιου: Το στέλεχος Όμικρον CH.1.1 είναι παράγωγο 6ης ( ! ) γενιάς του Όμικρον ΒΑ.2, αυτού που είχαμε την άνοιξη. Του δόθηκε το παρωνύμιο Όρθρος. Έτσι (ή Όρθος) ονομαζόταν ο δικέφαλος σκύλος (αδερφός του Κέρβερου) που φύλαγε τα βόδια του Γηρuόνη, στον ομώνυμο άθλο. Η Λερναία Ύδρα είναι όμως ο άθλος που πρέπει να μας απασχολεί, πώς θα σταματήσει ο ιός να πετάει δυο νέες παραλλαγές κάθε φορά που νομίζουμε πως κόψαμε το κεφάλι μιας παραλλαγής και ξεμπερδέψαμε, και πώς θα καυτηριάσουμε την πηγή των παραλλαγών (την κυκλοφορία του ιού δηλαδή). Κάθε νέα παραλλαγή είναι ένα νέο εξελικτικό σκαλοπάτι του ιού. Από εκεί ξεκινά εκ νέου ο ιός, και ψάχνει τρόπους/ νέες παραλλαγές για να διαφεύγει των όποιων αμυνών μας.

2. Γιατί προέκυψε ενδιαφέρον για τον Όρθρο;

Δύο λόγοι: πρώτον, η επίσημη έκθεση της UKHSA (UK Health Security Agency) και τα αντίστοιχα βρετανικά πρωτοσέλιδα που έδειξαν ότι αυτή η παραλλαγή δείχνει τάσης επικράτησης παράλληλα με (ή σε βάρος της, ή πριν από ) την παραλλαγή XBB.1.5, την λεγόμενη Κράκεν. Δεύτερον, επειδή ΚΑΙ η προχθεσινή εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ ανακοινώνει πως έχει απομονωθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, εδώ και τρεις μήνες. Άλλωστε, ακούμε για την παραλλαγή αυτή και την κυκλοφορία της στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία από ακριβώς εκείνη την εποχή.

3. Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος, αμιγώς επιστημονικός: μια προχτεσινή προδημοσίευση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που καταδεικνύει ότι αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, ο Όρθρος, δεν καταλαβαίνει πολλά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε αναπτύξει, με όποιον τρόπο (εμβολιασμό, νόσο, ή και τα δύο): Είναι ως παραλλαγή 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που προέρχονται από επικαιροποιημένο εμβολιασμό σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 (που κυριάρχησε στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2022), πολύ περισσότερο αναίσθητη και από το Κράκεν. Είναι 24,6 φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα παραδοσιακού, μη επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5. Είναι πλήρως ανθεκτική σε εξουδετέρωση από αντισώματα που επάγονται από λοίμωξη από Όμικρον 5 (σε ανεμβολίαστους). Κοινώς, θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα.

4. Κι επειδή θα (ξανα)κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών). Θα συνεχίσουμε να ακούμε ειδικούς να καθησυχάζουν χωρίς να ενημερώνουν, να θεωρούν αναπόφευκτους τους 25+ νεκρούς της ημέρας (μπορεί να νιώθουν και ανακουφισμένοι με τους 60.000 νεκρούς που ανακοίνωσε η Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής…).

5. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ημερήσιο φορτίο θανάτων, το απότοκο της οξείας λοίμωξης. Τρεις είναι οι μελέτες πλέον που δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών. Υπήρχε η μελέτη της ομάδας του Al-Aly που συζητάμε από το καλοκαίρι. Υπήρξε στην συνέχεια η μελέτη από την Εσθονία που έδειξε αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊό, ακόμη και σε βάθος ενός έτους για τους άνω των 60. Και υπάρχει και η λίαν πρόσφατη μελέτη με στοιχεία από την Βρετανία, που δείχνει ότι ακόμη και μετά από ήπια νόσο από κορωνοϊό, η πιθανότητα θανάτου, σε βάθος 18 μηνών, ήταν 4,1 έως 4,8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα (αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ) που δε νόσησαν ή άτομα αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ στην προ-πανδημική περίοδο. Σύνδεσμοι για τις μελέτες στα σχόλια. Είναι σημαντικότατος παράγοντας μεσοπρόθεσμου κινδύνου ο κορωνοϊός, καιρός να το φωνάξει επίμονα η επιστημονική κοινότητα.

6. Don’t settle for death. Demand better, που λέει και η Ellie Murray.

Be an Ardern, not a Trump, που είναι και τίτλος σε ένα από τα κεφάλαια του “Οι Επόμενες Δύο Εβδομάδες Θα Είναι Κρίσιμες”, και είναι επίκαιρο σήμερα. Η Άρντερν θα είναι παντοτινά ένα από τα φωτεινά παραδείγματα της πανδημίας. Ένας άνθρωπος που έσωσε ζωές.

Υ.Γ. Από τη Νέα Ζηλανδία και η εικόνα της ανάρτησης, η ταινία είναι το θαυμάσιο Dark Horse με το σκάκι ως διαφυγή γι’ αυτούς που δεν πρέπει να μένουν πίσω”

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους Συλλόγους Ασθενών

Σέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.