«Κράκεν» ή «Όρθρος»; Ποια παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική

Στη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία «Όρθρος» που εμφανίστηκε και στη στη χώρα μας, καθώς και στην προστασία των εμβολίων αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο «Όρθρος» είναι μία υποπαραλλαγή του Κενταύρου. «Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων, να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο «Δέλτα» και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο καθηγητής στην ΕΡΤ.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο. Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Κράκεν» ή «Όρθρος»; Ποια παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική

«Με την«Κράκεν» μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον «Όρθρο» δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορονοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορονοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές»

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

Όπως είπε, τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορονοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αναφορικά τέλος, με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε επίσης 

Το Ψυχικό της Ράπτη, το Κολωνάκι του Πλεύρη και η Κερατέα του Τρύφων

Ανάστατοι γιατροί και φυσικοθεραπευτές για τον ψευτογιατρό που εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.