Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την έξαρση της COVID-19 στην Κίνα – Στις 4 Ιανουαρίου συνεδριάζει ο μηχανισμός κρίσεων

Κινητοποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών Αρχών έχει προκαλέσει η αυξητική πορεία της COVID-19, στην Κίνα, με πολλές χώρες να εξετάζουν, ή και να θέτουν ήδη σε εφαρμογή, ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, ωστόσο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας κατηγορούν τις χώρες για μεροληψία και ότι σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ σχετικά με την νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, που έχει θέσει την Ευρώπη εκ νέου σε «συναγερμό».

Επικεφαλής της συνεδρίασης θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ από την Κομισιόν

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των «27» έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Διαβάστε επίσης 

ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ στην ΕΕ, για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κομισιόν: Ανάγκη συντονισμού για το νέο κύμα COVID-19 στην Κίνα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.