6 διατροφικές συνήθειες για να προετοιμάσετε το σώμα σας απέναντι στην τριδημία

Αποκτήστε 6 διατροφικές συνήθειες για να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για την τριδημία από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή αλλιώς RSV, αυτόν τον χειμώνα.

Δυστυχώς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η COVID δεν είναι η μόνη ασθένεια από την οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί φέτος. Οι New York Times κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με αυτό που οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αποκαλούν «τριδημία», ο οποίος είναι ένας νέος όρος που προέρχεται από την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αυτή την περίοδο, την αύξηση των κρουσμάτων RSV στα παιδιατρικά νοσοκομεία φέτος και την ακόμη παρούσα πανδημία COVID-19.

Εξαιτίας αυτής της τριπλής απειλής για την υγεία μας αυτόν τον χειμώνα, οι ειδικοί προτείνουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ η κατάσταση της ανοσίας ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας τρόπος για να επικεντρωθούμε σε ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα είναι να αποκτήσουμε διατροφικές συνήθειες που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό στην καθημερινή μας διατροφή και απέναντι στην τριδημία.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό ενάντια στα κρυολογήματα, τα μικρόβια και άλλες ασθένειες, καταναλώστε ολόκληρα τρόφιμα όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως», λέει η Amy Goodson, MS, RD. CSSD, LD, στο eatthis.com. «Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει δυνατό και να καταπολεμήσει ό,τι έρχεται στο δρόμο του».

Διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε σήμερα για να καταπολεμήσετε την αναμενόμενη τριδημία

Αντιοξειδωτικά

Ενσωματώστε περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή.

«Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει η Goodson. «Και ευτυχώς, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα προϊόντα».

“Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στα μούρα, το λάχανο, το λάχανο, τη μαύρη σοκολάτα, το τσάι και τους σπόρους σόγιας. Οι ανθοκυανίνες (ένας τύπος φλαβονοειδών) είναι φυσικά παραγόμενες χρωστικές ουσίες που δίνουν στα λουλούδια το κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα τους, οπότε υπάρχουν στα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια, ακόμη και στο κόκκινο κρασί. Και τα καροτενοειδή βρίσκονται σε πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα προϊόντα όπως η κολοκύθα, το μάνγκο και τα βερίκοκα».

Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ειδικό αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ισχυρό και βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Μπορείτε να συμπληρώσετε αυτή τη βιταμίνη, αλλά η Goodson συνιστά να τη λαμβάνετε μέσω της τροφής σας εάν μπορείτε.

«Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη C από ντομάτες και χυμό ντομάτας, κόκκινες πιπεριές, φράουλες και πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι και πράσινα φασόλια».

Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο μαύρη σοκολάτα

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τη βιταμίνη C με την ανοσία, αλλά « ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό μέταλλο που βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος», λέει. Και παρόμοια με πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου εάν χρειάζεστε. Ωστόσο, η ενσωμάτωση περισσότερου ψευδαργύρου στη διατροφή σας μέσω των τροφών που τρώτε είναι πιο απλή από ό,τι νομίζετε.

«Το βόειο κρέας θεωρείται εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, παρέχοντας σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεσαι την ημέρα». «Έτσι, η επιλογή ενός άπαχου κόκκινου κρέατος σε ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό». Εάν δεν σας αρέσει το κόκκινο κρέας, μπορείτε επίσης να λάβετε ψευδάργυρο μέσω «όσπριων, ξηρών καρπών, σπόρων, γαλακτοκομικών, ακόμη και μαύρης σοκολάτας».

Πίνετε περισσότερα smoothies

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στο σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αρκετές μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια λύση για αυτό είναι να φτιάξετε ένα smoothie γεμάτο με φρούτα και λαχανικά.

«Ένα smoothie γεμάτο με αντιοξειδωτικά και συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα σας ενάντια στην επικείμενη τριδημία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά τα παιδιά σας να προστατεύσουν και από τον RSV». Μερικά συστατικά που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν φτιάχνετε smoothie είναι τα βατόμουρα, το σπανάκι, η παπάγια, ο λιναρόσπορος, το λάχανο, το μάνγκο και το τζίντζερ. Σκεφτείτε μια βάση από πλούσιο σε βιταμίνη C φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή κεφίρ για προβιοτικά.

Σνακ με ξηρούς καρπούς και σπόρους

Η κατανάλωση τροφίμων που τονώνουν το ανοσοποιητικό σε διάφορες ώρες γευμάτων είναι ευεργετική, αλλά τι γίνεται με τα σνακ ανάμεσα σε αυτά τα γεύματα;

Ανταλλάξτε λοιπόν τα συνηθισμένα τσιπς ή ποπ κορν σας με ξηρούς καρπούς και σπόρους. «Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια ή οι σπόροι όπως ο ηλίανθος και η κολοκύθα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν Β6, φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο, μαζί με υγιή λίπη που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Απολαύστε μερικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Και τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, η κατανάλωση μιας υγιεινής δόσης τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να «παρέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού». «Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό εκκρίνοντας ουσίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει πιο έντονα, εμποδίζοντας έτσι τα παθογόνα να μπορούν να ριζώσουν και να προκαλέσουν ασθένειες».

Αν ψάχνετε για νόστιμα φαγητά πλούσια σε προβιοτικά, να καταναλώστε ζωντανό γιαούρτι, τυριά όπως γκούντα, μοτσαρέλα και τσένταρ, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσιά, μηλόξυδο, miso και kimchi.

Διαβάστε επίσης

6 εβδομάδες για τα Χριστούγεννα – 11 σημεία του σπιτιού που πρέπει οπωσδήποτε να στολίσετε

Το χειρότερο, που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά, είναι να τα μάθουμε να φοβούνται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.