Νέα εμβόλια κορωνοϊού: Στοιχεία για τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη του εμβολιασμού

Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τα νέα εμβόλια προορίζονται για άτομα άνω των 12 ετών και μόνο για αναμνηστική δόση.

Συγκεκριμένα, προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Οι επιστήμονες κατάρτησαν μάλιστα και σχετικούς αναλυτικούς πίνακες, με τα νοσήματα τα οποία απαιτούν επιπλέον προστασία.

Ποια άτομα χρειάζεται να εμβολιαστούν

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, επαγγελματίες υγείας και άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Επίσης, φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα υπάρχει διαθεσιμότητα και για τις παραλλαγές Ομικρον 4 και 5. Ωστόσο, «ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα πραγματοποιηθεί» πρόσθεσε και συμβούλευσε όλες τις παραπάνω ομάδες να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια που θα έρθουν αργότερα και να εμβολιαστούν άμεσα.

Πώς κινούνται οι εμβολιασμοί

Την περασμένη Τετάρτη (14/09) ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι πολίτες όμως δεν φαίνονται στην πλειοψηφία τους διατεθιμένοι υποβληθούν στην αναμνηστική δόση.

Μέχρι σήμερα, οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν κυμαίνονται γύρω στις 12.000.

Με αφορμή τη μείωση των δεικτών της πανδημίας οι πολίτες στην Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναμνηστικοί εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια

Συνολικά 11.721 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες εμβολιασμού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν την αρχική παραλλαγή της Όμικρον (ΒΑ.2) και όχι τις επικρατούσες ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα των εμβολιασμών, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη (14/09) έλαβαν την αναμνηστική δόση 2.139 πολίτες, την Πέμπτη (15/09) επιπλέον 5.392 πολίτες προχώρησαν στον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση και εχθές Παρασκευή (16/09) σε σύνολο 4.581 νέων εμβολιασμών οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ήταν 4.400.

Διαβάστε επίσης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

4 είδη άσκησης με ολιστικά αποτελέσματα για την υγεία σου

Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στη Γρανίτσα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.