Πρέπει να πίνετε νερό πριν κοιμηθείτε; Τι λένε οι διαιτολόγοι

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν πέσουν για ύπνο, ενώ άλλοι το αποφεύγουν καθώς δεν θέλουν να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα. Ομως, για τον οργανισμό τι είναι καλύτερο;

”Βασιζόμαστε στο νερό για να επιβιώσουμε”, λέει στο eatingwell.com, η Katherine Brooking, RD, συνιδρύτρια της εταιρείας Appetite for Health στο Σαν Φρανσίσκο. “Το νερό βοηθά στην αποκατάσταση των υγρών που χάθηκαν μέσω του μεταβολισμού, της αναπνοής, της εφίδρωσης και της απομάκρυνσης των αποβλήτων. Βοηθά επίσης να σας κρατήσει από την υπερθέρμανση, λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς, διατηρεί υγιές δέρμα και είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη.”

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε νερό κάθε μέρα, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπληρώνουν τους καθημερινούς τους στόχους για το νερό, επιβεβαιώνει η Roxana Ehsani, RD, CSSD, διαιτολόγος διατροφολόγος στο Μαϊάμι και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Μια μελέτη στο Health & Fitness Journal του ACSM διαπίστωσε ότι ακόμη και η ανεπαίσθητη αφυδάτωση περίπου 2% μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, ζαλάδα και πολλά άλλα.

«Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε», λέει η Lauren Manaker M.S., RD, LD, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Nutrition Now Counseling στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. «Για όσους επικεντρώνονται στο πώς εμφανίζεται το δέρμα τους, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να έχει αξιοσημείωτο θετικό αντίκτυπο και στην εμφάνιση του δέρματός σας».

«Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο» εξηγεί η Manaker , «Πρέπει επίσης να το καταναλώνουμε με μικρές γουλιές».

Νερό – Ο κανόνας των δύο ωρών

«Ο ήσυχος ύπνος έχει ζωτική σημασία για την υγεία» σημειώνει η ειδικός, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί έχει καθιερωθεί ο κανόνας να μην καταναλώνουμε νερό (ή έστω πολύ νερό) για δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

«Το να σηκωθεί ένας άνθρωπος τη νύχτα μία φορά για να πάει στην τουαλέτα δεν προκαλεί πρόβλημα, όταν γίνεται σποραδικά. Αν όμως σηκώνεται δύο ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, κάτι δεν πάει καλά. Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει τη ρουτίνα του πριν από τον ύπνο».

Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν έναν «φαύλο κύκλο» και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη ύπνου. Αυτή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Απώλεια μνήμης

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Λοιμώξεις

Υπέρταση

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Αύξηση του σωματικού βάρους

Υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα υγείας (π.χ. προστάτης) που προκαλούν νυκτουρία. Επομένως, αν σηκώνεστε κάθε βράδυ δύο ή περισσότερες φορές για να πάτε στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να μάθετε την αιτία. Αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα σας πριν από τον ύπνο, τονίζει η Roxana Ehsani.

Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί πως σε μικρές ποσότητες το νερό παρέχει κάποια οφέλη πριν από τον βραδινό ύπνο. Κατ’ αρχάς, όταν κάνει πολλή ζέστη λίγο νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προστατεύσει από την αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία σας.

Αντίστοιχα, αν έχετε κάποια ίωση του αναπνευστικού, με ένα ποτήρι νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να κοιμηθείτε καλύτερα. Και αν αναπνέετε από το στόμα, μπορεί να το χρειάζεστε για να αναπληρώσετε τα υγρά που θα χάσετε όλη νύχτα.

Κατάλληλη ισορροπία

Tο κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και τον ύπνο. «Δεν θέλετε να κοιμηθείτε διψασμένοι, αλλά ούτε και να πιείτε δυο – τρία ποτήρια νερό» τονίζει η Ehsani.

Και προσθέτει πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να θεωρείται ιδανική για να προσλάβει κάποιος όλα τα υγρά που χρειάζεται. Η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι σταθερή και σταδιακή στη διάρκεια της ημέρας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πίνετε νερό σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να εξασφαλίσετε ότι θα είναι σωστά μοιρασμένο φροντίστε:

Να πίνετε νερό με κάθε κύριο γεύμα και κάθε σνακ (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ ημερησίως).

Να αναπληρώνετε αμέσως τα υγρά που χάνετε με τη φυσική δραστηριότητα.

Να καταναλώνετε άφθονα υγρά από άλλες φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθείτε να πίνετε πολλά υγρά μία στιγμή της ημέρας (π.χ. το πρωί που ξυπνάτε) και μετά να τα αποφεύγετε για ώρες.

Διαβάστε επίσης 

8 συμβουλές απώλειας βάρους που πρέπει να αγνοήσετε εντελώς

Τυρί: Ποιο να επιλέξω στη δίαιτα;

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.