Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με παρέμβασή της ζητά να δοθεί λύση στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες (16 Σεπτεμβρίου 2022) προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Συγκεκριμένα, η Ένωση απέστειλε αίτημα προς το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και ει δυνατόν οριστικά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων σε σειρά νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ σε όλη τη χώρα που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αναισθησιολογίας (WFSA) στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις 11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, η αναλογία των αναισθησιολόγων στον ίδιο πληθυσμό κυμαινόταν σε 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, και 15 στη Γαλλία.

Ύστερα από μια διετία όπου σημαντικό ποσοστό προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ματαιώθηκε ή αναβλήθηκε, εξ ανάγκης, λόγω της πανδημίας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα διακοπής τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», τη μεγαλύτερη δημόσια παιδιατρική δομή της χώρας, με τις συνολικά δεκαεπτά (17) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων να καλύπτονται από μόλις εννέα (9) ιατρούς, φέρνει επιτακτικά το πρόβλημα στο προσκήνιο.

Δυσάρεστες επιπτώσεις

Το επιτακτικό του χαρακτήρα απορρέει δε, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάλογα περιστατικά σημειώνονται εξίσου και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, από τις συνολικά εικοσιεπτά (27) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων καλύπτονται μόλις οι εννέα (9). Εξαιρετικά δυσάρεστο αποτέλεσμα της εν λόγω υποστελέχωσης στο «Ιπποκράτειο», αποτέλεσε το περιστατικό μη μεταμόσχευσης ηπατικού μοσχεύματος σε ασθενή στις 30 Ιουνίου 2022, διότι οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι που εφημέρευαν εκείνο το σαββατοκύριακο είχαν να αντιμετωπίσουν πλήθος βαρύτατων επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων της εφημερίας και δεν ήταν διαθέσιμος αναισθησιολόγος εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις.

Σε τι οφείλεται η έλλειψη

Από την καθημερινή επικοινωνία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος απορρέει από την φυγή των νέων αναισθησιολόγων προς το εξωτερικό και προς ιδιωτικές Δομές Υγείας όπου προσφέρονται τριπλάσιες αποδοχές, τη σταδιακή συνταξιοδότηση αναισθησιολόγων που απασχολούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών κινήτρων που θα προσελκύσουν νέους επιστήμονες στην συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την κοινότητα των ασθενών, καλείται να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για την διευθέτηση του ζητήματος και την εύρυθμη λειτουργία και προγραμματισμό των χειρουργείων του ΕΣΥ, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν δύναται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα – τη μόνη εναλλακτική λύση – με αποτέλεσμα να περιμένει μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πορείας τους.

Διαβάστε επίσης

Καρδιολογικά προβλήματα: Πώς θα τα προλάβουμε

Προσωπικός γιατρός: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού – Αναλυτικά η διαδικασία

https://healthstories.gr/ygeia-health/eidiseis/58136/prosopikos-giatros-tin-1i-oktovrioy-xekinoyn-ta-rantevoy-analytika-i-diadikasia/

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.