Εισήγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: Χωρίς μάσκες και self test η επιστροφή στα θρανία

Την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία καθώς και την διενέργεια self test από τους μαθητές, εισηγείται προς το υπουργείο Παιδείας και Υγείας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των ειδικών έγινε με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας που σύμφωνα και με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο ιός στην Ελλάδα βρίσκεται σε αποδρομή.

Σημαντικό ρόλο κατά τους ειδικούς, παίζει και η υβριδική ανοσία, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τριπλά εμβολιασμένο και έχει νοσήσει ήδη τουλάχιστον μία φορά, Επιπλέον οι υποπαραλλαγές της Ομικρον που κυριαρχουν στη χωρα μας προκαλούν ηπιότερη νόσηση.

Αναλυτικά η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων 

  • Παραμένει η προαιρετική χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον
  • Σύσταση για τεστ, όταν υπάρχουν συμπτώματα
  • Σε αρνητικό τεστ, παραμονή στο σπίτι μέχρι την αποδρομή τους
  • Για το κρούσμα, όπως και στο γενικό  πληθυσμό παραμενει στο σπίτι για 5 ημέρες και  επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του HealthStories, οι ειδικοί εστιάζουν στην πολύ καλή υγιεινή των χεριών, καλό αερισμό των σχολικών τάξεων, φτάρνισμα και βήχα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα, και απομόνωση στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Στοχεύουν επίσης, στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού με τα παιδικά εμβόλια καθώς παρατηρήθηκαν “ρωγμές” στη διάρκεια της πανδημίας και πολλά εμβόλια δεν έγιναν στην ώρα τους.

Σημειώνεται πως, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πλεύρης: Η λογική είναι να μην έχουμε μέτρα στα σχολεία

Το στίγμα για ηπιότερα μέτρα στα σχολεία, έδωσαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας. “Η λογική η οποία έχουμε ,είναι ότι στα πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας. Αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία, οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα”, σημείωσε το πρωί της Δευτέρας (29/8) σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: “Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά, δεν λέω μόνο για τα σχολεία, περισσότερο θέλουμε να πάμε σε μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα.

Σε όλα τα άλλα επίπεδα θέλουμε να μείνουμε στη σύσταση, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε”.

Παρόμοιες δηλώσεις, για την επιστροφή  των μαθητών στα θρανία “με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα” έκανε την Κυριακή και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης 

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Θα συζητηθεί πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Η σημασία του αερισμού

Κορονοϊός: 50.579 κρούσματα, 117 διασωληνωμένοι και 202 θάνατοι την εβδομάδα 22-28 Αυγούστου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.