Πώς να κρατήσετε το σπίτι δροσερό χωρίς κλιματιστικό

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην υγεία, όπως θερμοπληξία και θερμική εξάντληση. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το κλιματιστικό παραμένει ανοιχτό για πολλές ώρες με συνέπεια να ζημιώνει αρκετά την τσέπη σας. Για να αποφύγετε το υψηλό κόστος του κλιματισμού και να διατηρήσετε και μια στάση πιο φιλική προς το περιβάλλον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνει το realsimple.com

Κλείστε τις περσίδες στα παράθυρα

Τα παράθυρα μπορούν να αφήσουν περίπου το 25% της καλοκαιρινής ζέστης να μπει στο σπίτι σας. Για να δροσίσετε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματιστικό , φροντίστε να αποκλείσετε τη θερμότητα με περσίδες τουλάχιστον για τις πιο ηλιόλουστες ώρες της ημέρας.

Ρυθμίστε τους ανεμιστήρες οροφής να περιστρέφονται αριστερόστροφα

Το καλοκαίρι, τα πτερύγια του ανεμιστήρα πρέπει να περιστρέφονται αριστερόστροφα (όπως το κοιτάζετε), ώστε να ωθήσετε τον αέρα προς τα κάτω. Αυξήστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα σε πολύ ζεστές μέρες.

Μονωστε το σπίτι 

Πολλά από τα πράγματα που βοηθούν να διατηρήσετε το σπίτι σας πιο ζεστό το χειμώνα βοηθούν επίσης και στο να το διατηρήσετε δροσερό το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, η μόνωση διατηρεί το δροσερό αέρα μέσα και τη θερμότητα έξω, ενώ μπορεί επίσης να είναι παραδόξως αρκετά οικονομική.

Ψήστε και πλύνετε το βράδυ

Οι μεγάλες συσκευές εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες θερμότητας. Επομένως, προσπαθήστε να λειτουργείτε το φούρνο, το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο κατά τις πιο βραδινές ώρες, όταν οι ψυχρότερες θερμοκρασίες θα αντισταθμίσουν τη θερμοτητα τους.

Προτιμήστε έναν αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες απορροφούν την υγρασία, καθιστώντας το μέρος που τοποθετούνται πολύ πιο άνετο, ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Για να εξοικονομήσετε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα που απενεργοποιεί τη συσκευή όταν η υγρασία πέσει στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό που συλλέγει ο υγραντήρας για να ποτίσετε τα φυτά σας.

Κλείστε τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε 

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σας, περιορίστε τη δροσιά στο σημείο που είναι πιο απαραίτητο, όπως τα δωμάτια στα οποία περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας ή τα υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας και κλείστε τις πόρτες στα υπόλοιπα δωμάτια.

«Πειράξτε» τον ανεμιστήρα σας

Με ένα μπολ πάγου και έναν ανεμιστήρα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψεύτικο δροσερό αεράκι. Απλώς γεμίστε το μπολ με πάγο και τοποθετήστε το μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα και ο αέρας θα μιμηθεί ένα ψυχρό, ομιχλώδες αεράκι.

Δροσίστε τις κουρτίνες σας

Ψεκάστε ένα φύλλο της κουρτίνας σας με κρύο νερό και καλύψτε το άνοιγμα του παραθύρου. Το αεράκι θα χτυπήσει το φύλλο και θα περάσει μέσα από το δροσερό, υγρό ύφασμα, το οποίο μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στο σπίτι σας.

Φτιάξτε ένα DIY κλιματιστικό

Έχετε διάθεση να νιώσετε τεχνίτες; Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κλιματιστικό χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα, αντλία νερού, πάγο, ψυγείο και πλαστικό σωλήνα.

Δοκιμάστε τις μεμβράνες παραθύρων

Οι μεμβράνες παραθύρων προσφέρουν πολλά οφέλη, από τη μείωση του ενεργειακού κόστους έως την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας, ενώ δε χάνεται τη θέα και το φως απέξω. Μπορούν να παρέχουν έως και 98% μείωση της υπέρυθρης θερμότητας σε σύγκριση με τα μη προστατευμένα παράθυρα και να μειώσουν τις ανισορροπίες της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι σας.

Αγοράστε ένα μαξιλάρι ψύξης

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ειδικό μαξιλάρι που περιέχει τζελ ψύξης, το οποίο εξαφανίζει τη θερμότητα του σώματός σας.

Βάλτε τέντα

Η εγκατάσταση τέντας πάνω από τα παράθυρά σας μπορεί να προστατεύσει το σπίτι σας από τις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας τη θερμότητα που απορροφά το σπίτι σας.

Δοκιμάστε να φυτέψετε αναρριχώμενα φυτά

Τα φυτά θα λειτουργήσουν όπως περίπου και η εγκατάσταση τέντας. Φυτά όπως ο κισσός αναπτύσσονται γρήγορα και παρέχουν δροσερή σκιά, ενώ μειώνουν τη θερμοκρασία εμποδίζοντας το φως του ήλιου που θερμαίνει τους εξωτερικούς τοίχους.

Ανοίξτε τα παράθυρά σας τη νύχτα

Επωφεληθείτε από τα δροσερά καλοκαιρινά βράδια και ανοίξτε τα παράθυρά σας το βράδυ, ώστε να αφήσετε το αεράκι να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ο ψυχρός αέρας θα εισέλθει στο σπίτι καθ’ όλη τη νύχτα, επιτρέποντάς σας να ξεκινήσετε την ημέρα σας σ’ ένα δροσερό σπίτι το πρωί.

Ξεφορτωθείτε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως σπαταλούν περίπου το 90% της ενέργειας τους στη θερμότητα που εκπέμπουν, οπότε αν προσπαθείτε να δροσίσετε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό, μικρές αλλαγές όπως η επιλογή συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού ενδέχεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση της θερμότητας του σπιτιού, μειώνοντας παράλληλα και το λογαριασμό του ρεύματος.

Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα σας στο σωστό μέρος

Επειδή οι ανεμιστήρες απλώς κάνουν τον αέρα να κινείται, αντί να τον ψύχουν πραγματικά, είναι καλύτερο να τους εγκαταστήσετε σε παράθυρα ή διαδρόμους, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ρεύμα που θα φέρνει έναν πιο δροσερό αέρα απέξω ή από ένα πιο δροσερό σημείο του σπιτιού.

Διαβάστε επίσης 

7 σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δίψα

Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.