Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος” – Τι να κάνετε για ασφαλείς διακοπές

Μια νέα μετάλλαξη, που αναμένεται τις επόμενες μέρες και στην Ελλάδα, προκαλεί την ανησυχία των ειδικών σε όλο τον κόσμο. Η μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής, της Όμικρον “Κένταυρος”, είναι πολύ υψηλή, αλλά δεν προκαλεί βαριά νόσηση. Αυτά φαίνεται να είναι τα πρώτα στοιχεία για το νέο στέλεχος.
Η “Κένταυρος” έχει ήδη ανιχνευτεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά και η εξάπλωσή της συνεχίζεται.
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και αυτό μας κάνει “να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος”.
“Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (η Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους” δήλωσε. Σύμφωνα με την εκτίμησή του “έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος”, τονίζοντας πάντως πως είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Για ασφαλείς διακοπές

Ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, παρακολουθούμε έντονη αύξηση κρουσμάτων, αλλά και των υπόλοιπων δεικτών. Η μετακίνηση του πληθυσμού στους τόπους των διακοπών του, καθώς και η έλευση μεγάλου κύματος τουριστών είναι οι πιο προφανείς λόγοι της αύξησης αυτής. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προφυλαχθούμε, αρκεί να είμαστε λίγο πιο πειθαρχημένοι. Οι ειδικοί κάνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όταν είμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Δεν είναι μεμπτό να έχουμε τη μάσκα μας πάντα μαζί μας και όταν αντιληφθούμε συνωστισμό, να τη χρησιμοποιούμε. Από την άλλη, ισχύει πάντα το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και η διενέργεια από καιρού εις καιρόν ενός rapid test.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.