Το εμβόλιο της AstraZeneca διχάζει την Ευρώπη – πόσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με αυτό

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διχάζει την Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση μετά την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών χωρών για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του βρετανοσουηδικού εμβολίου ύστερα από την εκδήλωση θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων (MHRA) ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το το εμβόλιο προκάλεσε τις θρομβώσεις, “έσπασαν” χθες τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ, των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και των ιδιωτών γιατρών από ανήσυχους πολίτες 60-64 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν με το το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 352.000 πολίτες, αριθμός που ξεπερνάει ήδη το 50% του συνόλου αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολυσυζητηθεί το τελευταίο διάστημα για τους εξής λόγους:

  • Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Μέχρι πρότινος το εμβόλιο αυτό προοριζόταν μόνο για τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών διότι στις κλινικές μελέτες δεν είχε συμπεριληφθεί ικανός αριθμός εθελοντών από 65 ετών και άνω. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν νέες μελέτες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και από την περασμένη εβδομάδα οι περισσότερες χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – αποφάσισαν τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους από 18 ετών και άνω.
  • Η Αυστρία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί μία συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε λόγω “σοβαρών διαταραχών πήξης του αίματος” μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι αναφέρθηκαν δυο ακόμη περιπτώσεις “θρομβοεμβολικών επεισοδίων” μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, αλλά “δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού”.

Πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

“Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας αποτελεί αντικείμενο έρευνας”, πρόσθεσε ο ΕΜΑ.

Στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία”.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Νορβηγίαs και της Ισλανδίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε 2 άτομα που εμβολιάσθηκαν στη Δανία, όπου ένας ασθενής κατέληξε από θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Τι υποστηρίζει ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθησυχάζει σχετικά με την πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με εμφάνιση θρόμβωσης.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια και ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό. Το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται όσο διαρκεί η διερεύνηση των επίμαχων περιστατικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι απαντά ο Βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA)

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων (MHRA) Phil Bryan δήλωσε τα εξής:

“Η ασφάλεια του εμβολίου είναι πρωταρχικής σημασίας και συνεχίζουμε να ελέγχουμε τα εμβόλια ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν πιθανών κινδύνων.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το περιστατικό της θρόμβωσης, στη Δανία, έχει προκληθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κίνηση των δανέζικων αρχών να αναστείλουν, προσωρινώς, τη χρήση του εμβολίου είναι προληπτική καθ’ όσο διάστημα διερευνούν το περιστατικό.

Οι αιματικές θρομβώσεις μπορούν να συμβούν φυσιολογικά και δεν είναι ασυνήθεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μέχρι στιγμής διανεμηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων δεν είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό που συμβαίνει φυσιολογικά στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

Η ασφάλεια του κοινού παραμένει προτεραιότητα. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε το θέμα, όμως τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία.

Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα εμβόλιά τους όταν έρχεται η σειρά τους”.

Σουηδία, Ισπανία και Γαλλία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Άρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

«Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι υψηλότερα από τους κινδύνους», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει ένδειξη σύνδεσης τους εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

Γιατί η Δανία σταμάτησε προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca (upd)

ΕΟΦ: Διαψεύδει πληροφορίες για ύποπτη παρτίδα εμβολίου της AstraZeneca

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.