Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει ένδειξη σύνδεσης τους εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

Καθησυχάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με την πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με εμφάνιση θρόμβωσης.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια και ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό. Το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται όσο διαρκεί η διερεύνηση των επίμαχων περιστατικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πού διακόπηκε η χορήγηση 

Όλα ξεκίνησαν από τη Δανία, όπου κατάγραφηκαν δύο περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τη χορήγηση του εμβολίου και την Αυστρία όπου ένας ασθενής κατέληξε από θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Αρχικά αποσύρθηκε συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου, ενώ πλέον μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες – Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και άλλες – έχουν διακόψει εντελώς τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι υπήρξαν κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να «παγώσουν» για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς καθώς θέλουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα των εμβολιασθέντων.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναστολή χορήγησης του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19» .

Υπογραμμίζεται πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Η χορήγηση του εμβολίου στη Δανία αναστέλλεται για 14 ημέρες.

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησαν άλλες δύο χώρες: η Νορβηγία και η Ισλανδία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Κάνουμε ένα διάλειμμα στη Νορβηγία από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Γκέιρ Μπουλκολμ. Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των περιστατικών που εμφάνισαν θρομβώσεις».

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο επίσης σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα εμβόλια από την επίμαχη παρτίδα.

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, αφότου αναφέρθηκαν «ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι, η κίνηση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τις σοβαρές παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Διαψεύδει πληροφορίες για ύποπτη παρτίδα εμβολίου της AstraZeneca

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.