Οι πρώτες ρωγμές στο “αρραγές” μέτωπο της Επιτροπής Ειδικών

Εδώ και ένα περίπου χρόνο μια ομάδα από επιστήμονες – αρχικά ήταν 26 σήμερα είναι 32 – είναι υποχρεωμένοι να συναντιούνται αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και να αποφασίζουν για το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη χώρα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη: την πανδημία του κορονοϊού.

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις καθενός από τα μέλη της, η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» επιδιώκει όλο αυτό το διάστημα να μεταφέρει στην κοινή γνώμη μια ενιαία άποψη για την πανδημία και τους τρόπους διαχείρισής της.

Προφανώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις στη διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσεων, ειδικά σε κρίσιμες φάσεις όπως αυτή που διανύουμε, με πολλά κρούσματα και ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας. Η τελική εισήγηση όμως, πάντα, παρουσιάζεται ως ομόφωνη.

Τι πραγματικά συμβαίνει

Αυτά μέχρι χθες. Διότι από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν τα όσα είπε σε διαδικτυακή εκδήλωση η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, όλοι αναρωτιούνται τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την επιτροπή.

Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού είπε πως ενώ η Επιτροπή ήταν αρχικά στο σωστό δρόμο, πλέον έχει χάσει το βηματισμό της και δυσκολεύεται να τον ξαναβρεί. Είπε ακόμη πως όλοι έχουν κουραστεί από τις πολύωρες συναντήσεις και συζητήσεις και πως αυτή η κούραση μπορεί και να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της Επιτροπής – και μάλιστα εξέχον μέλος – μιλά τόσο ανοιχτά για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων και κάνει λόγο ακόμη και για λάθη. Μέχρι χθες, ακόμη και τα πιο “ομιλητικά” μέλη δεν είχαν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο.

Εφόσον ισχύουν όσα είπε η κ.Κοτανίδου, θα χρειαστούν διευκρινίσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από το υπουργείο Υγείας για το αν πράγματι οι εισηγήσεις – που κατά κανόνα μετατρέπονται σε πολιτικές αποφάσεις – διατυπώνονται ομόφωνα και με ψυχραιμία.

Γιατί;

Την ίδια στιγμή, γεννάται προβληματισμός για τους λόγους για τους οποίους η καθηγήτρια αποφάσισε να μιλήσει με αυτό τον τρόπο, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της επιδημίας.

Κανείς – εκτός Επιτροπής – δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τις ισορροπίες, τις «συμπάθειες» και «αντιπάθειες» που έχουν προκύψει ανάμεσα στα 32 μέλη.

Το βέβαιο είναι ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από 32 διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και οπωσδήποτε διαφορετικές απόψεις.

Βέβαιο όμως θα έπρεπε να θεωρείται και το ότι οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν κάθε φορά σε έναν κοινό παρανομαστή, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της κατάστασης. Από χθες, αυτό τίθεται υπο αμφισβήτηση…

Διαβάστε επίσης:

A.Κοτανίδου: Στην επιτροπη χάσαμε το δρόμο λόγω κούρασης, ενδεχομένως να υπάρξουν λάθος αποφάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.