Τι γίνεται με επαναλοιμώξεις και διασωληνώσεις, φόβοι για τα νέα στελέχη – Τι ισχύει στα σχολεία

Νέα στελέχη, επαναλοιμώξεις, αυτός ο ιός, αν μη τι άλλο, δεν μας κάνει να… πλήττουμε ποτέ. Το τελευταίο διάστημα οι επαναλοιμώξεις και οι διασωληνώσεις είναι εκείνες, που δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε τελείως και εξακολουθούμε να φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή της επιδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός των πιθανών νέων επαναλοιμώξεων εκτιμάται σε 123.306 (πρόκειται για ποσοστό 3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Χθες σημειώθηκαν 212 επαναλοιμώξεις, ενώ την Πρωτομαγιά είχαν εκτοξευθεί στις 660. Στις 30 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 221.

Επαναλοιμώξεις και διασωληνώσεις

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι αυτό είναι ενδεικτικό της κανονικότητας και της ενδημικότητας της νόσου.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνώσεων μειώνεται αργά, όπως, άλλωστε, είχαν προβλέψει οι επιστήμονες ότι θα συμβεί. Αυτό, που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι, πλέον, στις εντατικές βρίσκονται όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την 1η Μαΐου οι διασωληνωμένοι ήταν κατά 50,52% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και κατά 49,58% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (με 3 ή με 4 δόσεις). Δηλαδή ο ένας στους δύο, πια, που νοσεί, μπαίνει στη ΜΕΘ, ακόμη κι αν έχει θωρακιστεί με το εμβόλιο…

Τα νέα στελέχη του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ το φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούμε να κάνουμε ακόμη μία δόση του εμβολίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ένα, ακόμη, πανδημικό κύμα της νόσου.

Είναι ενδεικτικό ότι δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά ακόμη και από τη «stealth Omicron» και που έχουν την ικανότητα να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα, που δημιουργούν τα εμβόλια και η προηγούμενη νόσηση, έχουν φτάσει στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την άφιξη ενός νέου κύματος.

Πρόκειται για τα υποστελέχη BA.4 και BA.5, που προήλθαν από τη Νότια Αφρική.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, που ανοίγουν σήμερα μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα λειτουργήσουν με νέα πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα:

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κτλ.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν προληπτικά 1 rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 self test (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλιο: Νέα σπάνια παρενέργεια «χτυπάει» τους νεαρούς άνδρες

Η δίαιτα Κέτο επηρεάζει την σεξουαλική ορμή;

Μάθετε τα συστατικά στα καλλυντικά, για να μην αγοράζετε ό,τι να ΄ναι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.