Η δίαιτα Κέτο επηρεάζει την σεξουαλική ορμή;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η δίαιτα Κέτο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενισχύοντας την επιθυμία τους για σεξ. Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το θέμα, αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Η δίαιτα Κέτο είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και υψηλά λιπαρά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βραχυπρόθεσμη δέσμευση σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν επαληθεύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Μελέτη σε ζώα υποστήριξε ότι η δίαιτα κετο μπορεί να συνδεθεί με ουλές στην καρδιά.

Κάποιες άλλες έρευνες, όπως μία μελέτη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, έχει δείξει θετική σχέση μεταξύ αυτής της δίαιτας και της σεξουαλικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Πώς η δίαιτα κέτο επηρεάζει τη λίμπιντο;

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία σε ορισμένες ομάδες, αλλά υπάρχει σχετικά περιορισμένη έρευνα για το θέμα, αναφέρει το medicalnewstoday.com.

Η σεξουαλική ορμή ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα τεστοστερόνης του. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο. Η έρευνα που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κετο επηρεάζει την τεστοστερόνη δεν είναι συνεπής – ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν μείωση της ορμόνης, ενώα ΄΄ες μελέτες υποστηρίζουν ότι την αυξάνει.

Ορισμένες έρευνες εξέτασαν τα οφέλη μιας δίαιτας κετο σε άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας. Σε μία μικρή μελέτη σε γυναίκες με παχυσαρκία διαπίστωσαν ότι μετά από 4 μήνες κέτο δίαιτας χαμηλών θερμίδων, οι συμμετέχουσες ανέφεραν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, ανέφεραν επίσης απώλεια βάρους, χαμηλότερη επιθυμία για φαγητό και αλκοόλ και καλύτερο ύπνο. Αυτό έδειξε ότι η δίαιτα προκάλεσε μια συνολική βελτιωμένη ποιότητα ζωής, η οποία περιελάμβανε καλύτερη σεξουαλική λειτουργία και λίμπιντο. Επομένως, η δίαιτα δεν προκάλεσε ανεξάρτητα αυτές τις σεξουαλικές βελτιώσεις.

Σε άλλη μελέτη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις διαπιστώθηκε ότι σε ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, η δίαιτα κετο είχε σχέση με χαμηλότερη επιθυμία για φαγητό, αυξημένη άσκηση και καλύτερη σεξουαλική λειτουργία. Όπως και η προηγούμενη μελέτη, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τους γενικούς δείκτες υγείας σε ορισμένα άτομα.

Ενώ ένα πρόγραμμα κετογονικής διατροφής χαμηλών θερμίδων σχετίζεται με βελτιωμένη λίμπιντο και σεξουαλική λειτουργία, μπορεί να μην είναι μια μακροπρόθεσμη ασφαλής επιλογή. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα που μελετά τα μακροχρόνια αποτελέσματα μιας δίαιτας κετο.

Διαβάστε επίσης

Η καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως

Μαρζιέχ, Άνμολ, Λάκσμι, Ιωάννα αποδεικνύουν ότι η ομορφιά δεν είναι θέμα εμφάνισης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.