Μάθετε τα συστατικά στα καλλυντικά, για να μην αγοράζετε ό,τι να ΄ναι

Τα συστατικά στα καλλυντικά είναι δεκάδες και κάθε τι έχει επίδραση στο δέρμα. Πολλές γυναίκες όμως δεν έχουν ανάγκη από το ένα ή το άλλο συστατικό που περιέχεται στο πολλά υποσχόμενο προϊόν που θέλουν να σας πουλήσουν. Π.χ. αν έχετε ευαισθησία στον ήλιο θα πρέπει να προσέξετε τι περιέχουν τα καλλυντικά σας.

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βιταμίνες, οξέα, κολλαγόνο, υδροκινόνη, ρετινόλη, κοζικό οξύ, πεπτίδιο χαλκού κ. λπ.
Μάθετε τα αποτελέσματά τους στις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές, τις κηλίδες και άλλα δερματικά προβλήματα όπως τα περιγράφουν οι γιατροί της clevelandclinic.org
και ανακαλύψτε τα οφέλη πίσω από κάθε συστατικό.

Τα βασικά συστατικά στα καλλυντικά

Άλφα-υδροξυοξέα (AHAs)

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (γλυκολικό, γαλακτικό, τρυγικό και κιτρικό οξύ) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Οι κρέμες και οι λοσιόν με άλφα-υδροξυοξέα μπορούν να βοηθήσουν με τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, την ακανόνιστη μελάγχρωση και τις κηλίδες γήρανσης και μπορεί να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των διευρυμένων πόρων.

Οι παρενέργειες των άλφα-υδροξυοξέων περιλαμβάνουν ήπιο ερεθισμό και ευαισθησία στον ήλιο. Για να αποφύγετε το κάψιμο, το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται το πρωί. Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος, ξεκινήστε με ένα προϊόν με μέγιστη συγκέντρωση 10% έως 15% AHA. Για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να συνηθίσει στα άλφα-υδροξυοξέα, θα πρέπει να εφαρμόζετε αρχικά το προϊόν περιποίησης δέρματος μόνο κάθε δεύτερη μέρα, φτάνοντας σταδιακά μέχρι την καθημερινή εφαρμογή.
Το γλυκολικό οξύ είναι ένα απολεπιστικό συστατικό το οποίο βοηθάει στην απολέπιση στον βαθύ καθαρισμό του προσώπου σας και στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας μια νέα, όμορφη και φωτεινή επιδερμίδα.

Πολυυδροξυοξέα

Αυτά έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τα άλφα-υδροξυοξέα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τσούξιμο ή κάψιμο, επομένως μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Nιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη, η βιταμίνη Β3, διεισδύει στην επιδερμίδα για να ενισχύσει την ενυδάτωση και να προστατεύσει από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Yαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί χίλιες φορές το βάρος του σε νερό, και με αυτό τον τρόπο σας βοηθά να διατηρήσετε την υγρασία στο πρόσωπό σας και να έχετε μία ενυδατωμένη επιδερμίδα.

L-ασκορβικό οξύ Βιταμίνη C

Αυτή είναι η μόνη μορφή βιταμίνης C που πρέπει να αναζητήσετε στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος στην αγορά σήμερα που διαθέτουν παράγωγα βιταμίνης C ως συστατικό, αλλά το L-ασκορβικό οξύ είναι η μόνη χρήσιμη μορφή βιταμίνης C σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Με την ηλικία και την έκθεση στον ήλιο, η σύνθεση κολλαγόνου στο δέρμα μειώνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες. Η βιταμίνη C είναι το μόνο αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, ελαχιστοποιώντας τις λεπτές γραμμές, τις ουλές και τις ρυτίδες. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το L-ασκορβικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος που έχει υποστεί φωτοφθορές. Η αρχική χρήση κρεμών που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο ή ερυθρότητα, αλλά αυτές οι παρενέργειες γενικά υποχωρούν με τη συνέχιση της χρήσης.

Ρετινοειδή – Ρετινόλη

Τα ρετινοειδή περιλαμβάνουν ρετινόλη, αμφιβληστροειδική αλδεΰδη και εστέρες ρετινυλίου. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ακμής και των ουλών ακμής, της μελάγχρωσης, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, της υφής του δέρματος, του τόνου και του χρώματος του δέρματος και των επιπέδων ενυδάτωσης του δέρματός σας.

Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α και βρίσκεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα περιποίησης δέρματος «αντιγήρανσης». Η τρετινοΐνη, είναι μια ισχυρότερη εκδοχή της ρετινόλης. Εάν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο για να χρησιμοποιήσετε το Retin-A®, η ρετινόλη χωρίς ιατρική συνταγή είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Η βιταμίνη Α έχει μια μοριακή δομή που είναι αρκετά μικροσκοπική ώστε να εισχωρεί στα κατώτερα στρώματα του δέρματος, όπου βρίσκει κολλαγόνο και ελαστίνη. Η ρετινόλη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη στίγματα, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες , την υφή του δέρματος, τον τόνο και το χρώμα του δέρματος και τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος. Ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας είναι ένα άλλο συστατικό που σχετίζεται με τη ρετινόλη, αλλά είναι λιγότερο ισχυρό.

Πεπτίδιο χαλκού

Το πεπτίδιο χαλκού αναφέρεται συχνά ως το πιο αποτελεσματικό προϊόν αναγέννησης του δέρματος, παρόλο που κυκλοφορεί στην αγορά μόνο από το 1997.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το πεπτίδιο χαλκού προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, δρα ως αντιοξειδωτικό και προάγει την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών (σκεφτείτε το υαλουρονικό οξύ, για παράδειγμα). Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα ένζυμα που εξαρτώνται από τον χαλκό αυξάνουν τα οφέλη των φυσικών διαδικασιών οικοδόμησης ιστών του σώματος. Η ουσία βοηθά στη σύσφιξη, λείανση και απαλότητα του δέρματος, κάνοντας το σε λιγότερο χρόνο από τα περισσότερα άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος κατά της γήρανσης. Κλινικές μελέτες έχουν βρει ότι τα πεπτίδια χαλκού αφαιρούν επίσης το κατεστραμμένο κολλαγόνο και την ελαστίνη από το δέρμα και τον ουλώδη ιστό επειδή ενεργοποιούν το σύστημα του δέρματος που είναι υπεύθυνο για αυτές τις λειτουργίες.

UV FILTERS

Ο σκοπός των UV Filters στα αντηλιακά είναι η απορρόφηση ή η παρεμπόδιση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Τα UV Filters μπορούν να προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας σας και στη μείωση της εμφάνισης γραμμών, ρυτίδων, ατελειών και άλλων σημείων γήρανσης.

Βήτα-υδροξυ οξύ (σαλικυλικό οξύ)

Το σαλικυλικό οξύ αφαιρεί το νεκρό δέρμα και μπορεί να βελτιώσει την υφή και το χρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Διεισδύει στα φορτωμένα με λάδι ανοίγματα των τριχοθυλακίων και βοηθά επίσης στην ακμή. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Ορισμένα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και άλλα χρειάζονται συνταγή γιατρού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαλικυλικό οξύ είναι λιγότερο ερεθιστικό από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα, ενώ παρέχει παρόμοια βελτίωση στην υφή και το χρώμα του δέρματος.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες με διάφορα οφέλη για την επιδερμίδα σας.

Υδροκινόνη

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν υδροκινόνη ονομάζονται συχνά λευκαντικές κρέμες ή λευκαντικοί παράγοντες. Αυτά τα προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούνται για να ελαφρύνουν την υπερμελάγχρωση, όπως κηλίδες ηλικίας και σκούρες κηλίδες που σχετίζονται με εγκυμοσύνη ή ορμονοθεραπεία(μέλασμα ή χλόασμα).

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μια κρέμα με υψηλότερη συγκέντρωση υδροκινόνης εάν το δέρμα σας δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή. Η υδροκινόνη συνδυάζεται επίσης μερικές φορές με αντηλιακό επειδή η έκθεση στον ήλιο προκαλεί υπέρχρωση του δέρματος. Είναι καλύτερο να δοκιμάζετε προϊόντα που περιέχουν υδροκινόνη σε μια μικρή περιοχή, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό. Εάν είστε αλλεργικοί στις υδροκινόνες, μπορεί να επωφεληθείτε από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κοτζικό οξύ.

Κοτζικό οξύ

Το Kojic acid είναι επίσης ένα φάρμακο για τη θεραπεία προβλημάτων χρωστικής ουσίας και κηλίδων ηλικίας. Ανακαλύφθηκε το 1989 και λειτουργεί παρόμοια με την υδροκινόνη. Το Kojic acid προέρχεται από έναν μύκητα και οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό ως λευκαντικό, επιβραδύνοντας την παραγωγή μελανίνης (καφέ χρωστική ουσία). Με συνεχή χρήση, το Kojic acid μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα.

Αλφα λιποϊκό οξύ

Ίσως έχετε ακούσει για το άλφα-λιποϊκό οξύ ως «το θαύμα σε ένα βάζο» για τα αντιγηραντικά του αποτελέσματα. Είναι ένα νεότερο, εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση μελλοντικών βλαβών του δέρματος και βοηθά στην αποκατάσταση βλαβών από το παρελθόν. Το άλφα-λιποϊκό οξύ έχει αναφερθεί ως «καθολικό αντιοξειδωτικό» επειδή είναι διαλυτό τόσο στο νερό όσο και στο λάδι, γεγονός που επιτρέπει την είσοδό του σε όλα τα μέρη του κυττάρου. Λόγω αυτής της ιδιότητας, πιστεύεται ότι το άλφα-λιποϊκό οξύ μπορεί να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες σε σύγκριση με άλλα αντιοξειδωτικά. Το άλφα-λιποϊκό οξύ μειώνει τις λεπτές γραμμές, δίνει στο δέρμα υγιή λάμψη και ενισχύει τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C.

DMAE (διμεθυλαμινοαιθανόλη)

Εάν έχετε ακούσει για τα ψάρια που αναφέρονται ως τροφή για τον εγκέφαλο, μπορείτε να ευχαριστήσετε τη DMAE. Αυτή η ουσία παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο, αλλά η DMAE υπάρχει επίσης στον γαύρο, τον σολομό και τις σαρδέλες. Η DMAE ενισχύει την παραγωγή ακετυλοχολίνης, η οποία είναι σημαντική για τις σωστές νοητικές λειτουργίες. Η DMAE στα προϊόντα περιποίησης δέρματος παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΑ: Άρση περιορισμών COVID-19 για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού – Ποια είναι η μόνη υποχρέωση

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, πριν ανέβεις στη ζυγαριά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.