Νέα φάρμακα στη μάχη κατά της COVID-19

Νέα φάρμακα ρίχνονται στη μάχη κατά της COVID-19. Η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ΠΟΥ) συνέστησε τη χρήση δύο φαρμάκων από την Eli Lilly και την GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology για ασθενείς με COVID-19, αυξάνοντας τις επιλογές θεραπείας, καθώς η η ραγδαία μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον καθιστά κάποιες αναποτελεσματικές.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τώρα το αντιιικό φάρμακο της Merck (MSD στην Ευρώπη), κατά της COVID-19 και μια σύσταση είναι πιθανή μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας. Η Τζάνετ Ντίας, επικεφαλής κλινικής διαχείρισης του Οργανισμού, δήλωσε επίσης,  πως η Ομάδα Ανάπτυξης Οδηγιών,  ετοιμάζεται επίσης να εξετάσει το χάπι της Pfizer.

Δύο νέα φάρμακα στη μάχη κατά της COVID-19

Ειδικότερα, διεθνής ομάδα ειδικών του ΠΟΥ συστήνει δύο νέα φάρμακα να προστεθούν στο θεραπευτικό “οπλοστάσιο” κατά της COVID-19. Πρόκειται για το φάρμακο baricitinib (έναν αναστολέα κινασών JAK που χρησιμοποιείται επίσης κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

Για το πρώτο φάρμακο δίνεται ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με βαριά ή απειλητική για τη ζωή COVID-19. Η σύσταση γίνεται, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  μετά από ενδιάμεσης βεβαιότητας στοιχεία ότι το baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση τών ασθενών, χωρίς αύξηση στις παρατηρούμενες παρενέργειες.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) επισημαίνουν ότι το φάρμακο έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα αντι-αρθριτικά φάρμακα, τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Συνεπώς όταν είναι διαθέσιμα και τα δύο είδη φαρμάκων, οι γιατροί μπορούν να επιλέγουν όποιο κρίνουν ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την κλινική εμπειρία τους, αλλά δεν συστήνεται η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο φαρμάκων.

Δεν συνιστούν επίσης τη χρήση δύο άλλων αναστολέων JAK (των ruxolitinib και tofacitinib) σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη COVID-19, λόγω των έως τώρα ανεπαρκών ενδείξεων από κλινικές μελέτες ότι αυτά τα φάρμακα αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος, ενώ το δεύτερο μπορεί να προκαλεί και αυξημένες παρενέργειες.

Αναφορικά με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του σε ασθενείς με μη σοβαρή COVID-19, όμως μόνο σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου φαίνονται μικρά για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας.

Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το “κοκτέιλ” μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να δείχνουν προτίμηση υπέρ της μιας θεραπείας σε σχέση με την άλλη, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη αβέβαιη.

Επίσης, η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Διαβάστε επίσης 

Φάρμακα στο σπίτι για την COVID-19 με γραπτή συναίνεση

Η χαμογελαστή Έλενα Χουλιάρα της Astra Zeneca και η Γκάγκα που έπαθε… Κικίλια

Το πρόσθετο τροφίμων που απαγορεύει πλέον η Ευρώπη – Υπάρχει σχεδόν παντού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.