Φάρμακα στο σπίτι για την COVID-19 με γραπτή συναίνεση

Σημαντική μέρα σήμερα για τη μάχη ενάντια στην COVID-19. Ξεκινάνε οι αιτήσεις των γιατρών στην ειδική πλατφόρμα, για να μπορούν ασθενείς να πάρουν φάρμακα για τη νόσο στο σπίτι, με γραπτή συναίνεση. Τα αντιικά χάπια θα χορηγούνται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μέσω δικτύου νοσοκομείου και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για τα χάπια της φαρμακευτικής εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ), τα οποία, αν και δεν έχουν εγκριθεί επίσημα από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, θα μπορούν να λαμβάνονται κατόπιν ενυπόγραφης συναίνεσης. Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται η έγκριση για τα συγκεκριμένα φάρμακα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με όσα είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η διαδικασία της έγκρισης για την υπαγωγή των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία δεν θα αλλάξει.

Θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς μέσω ειδικής πλατφόρμας, προς την πενταμελή επιτροπή των ειδικών, που έχει συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό κι εκείνοι θα αξιολογούν τα αιτήματα και αναλόγως θα προχωρούν στην έγκριση.

Ελπίδες από τα φάρμακα στο σπίτι για την COVID-19

Τα συγκεκριμένα φάρμακα δίνουν ελπίδες, ότι θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν την επιδημία της COVID-19, καθώς βοηθούν, ώστε οι ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία.

Η χώρα μας έχει, ήδη, παραλάβει περίπου τις 6.000 – από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών μολνουπιραβίρης που της αναλογούν – από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Τα κριτήρια, ώστε να χορηγηθούν τα αντιικά φάρμακα για χρήση στο σπίτι, είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Θα λαμβάνονται για χρονικό διάστημα 5 ημερών και η λήψη τους πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και από τη διάγνωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι η νόσος πρέπει να πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Ειδικότερα θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε άτομα, τα οποία:
-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-έχουν αρτηριακή υπέρταση.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 14 Ιανουαρίου

Μυστικά ομορφιάς πριν από τον ύπνο για τέλεια επιδερμίδα το πρωί

Οι τρεις ρωγμές στο τείχος ανοσίας

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.