Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνεται αναμνηστική δόση στα παιδιά

Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης, χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, τα παιδιά, δεν χρειάζεται να κάνουν 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς δεν ενδείκνυται με βάση τις έρευνες που υπάρχουν σήμερα.

Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνεται αναμνηστική δόση στα παιδιά

Εξαιρούνται μόνο τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Τα παιδιά που έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με μία δόση 3 μήνες μετά τη νόσηση.

Αν έγινε η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, τότε δεν απαιτείται επιπλέον δόση.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι, «Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι γονείς τους ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά», είπε και πρόσθεσε,« Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Σχολιάζοντας μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου και αφορά σε παιδιά 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της pfizer, σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την προστασία και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πρόσθεσε παράλληλα ότι εάν έχει χορηγηθεί πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Για τη νόσο MIS-C τόνισε ότι είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος, αλλά σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το 81,7% του ενήλικου πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το 68,1% έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς.

Για την τρίτη δόση, σημείωσε, πως δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια Έλληνες, εκ των οποίων το 68,2% έχουν εμβολιαστεί και το 14,3% έχουν κλείσει ραντεβού.

Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχουν λάβει αναμνηστική δόση το 92,3% και κάτω των 60 ετών το 78,2%. Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, είπε πως έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000.

Διαβάστε επίσης 

Βλέπουν αύξηση στα κρούσματα ανηλίκων – Πόσα παιδιά νοσηλεύονται με COVID-19

Η παραλλαγή Όμικρον έχει «γονατίσει» τα συστήματα υγείας της Ευρώπης

Έντυπο αιμοδότη : Αποσυνδέεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.