Έντυπο αιμοδότη : Αποσυνδέεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός

Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του περιεχομένου του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη».

Ειδικότερα, στο νέο έντυπο (δείτε ΕΔΩ) αποσυνδέεται για πρώτη φορά ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Έντυπο αιμοδότη

Πρόκειται για μία δέσμευση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η οποία έγινε πράξη.

Ειδικότερα, ο κος Πλεύρης, με επιστολή του, προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, είχε ζητήσει  να προχωρήσει στην αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αποκλείει τους ομοφυλόφιλους από την αιμοδοσία.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει ο ίδιος από το βήμα της Βουλής στο υπάρχον έντυπο που αφορά το «Ιστορικό Αιμοδότη» δηλώνεται ότι απαγορεύεται να δώσει αίμα «όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977». Kάτι που δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα και προφανώς – όπως τόνισε- χρήζει επανεξέτασης.

«Απέστειλα στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας έγγραφο, ζητώντας τροποποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου», ενημέρωσε ο υπουργός, λέγοντας ότι  συστάθηκε επιτροπή για να επανεξετάσει τα έντυπα, ώστε να είναι σύγχρονα.

Υπενθυμίζεται ότι το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Διαβάστε επίσης 

Βλέπουν αύξηση στα κρούσματα ανηλίκων – Πόσα παιδιά νοσηλεύονται με COVID-19

Rapid test: Όλες οι οδηγίες χρήσης για κάθε περίπτωση (πίνακας)

Ποια είναι τα πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια και ποια να αποφύγετε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.