Τα λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων

Πολλά και συχνά είναι τα λάθη, που όλοι κατά καιρούς κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων. Οι δουλειές του σπιτιού που αντιμετωπίζουν όλες οι νοικοκυρές απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση.

Για να διατηρήσουν τα ρούχα μετά το πλύσιμο το χρώμα και το σχήμα τους, να μην συρρικνωθούν και να αλλοιωθούν, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε απλούς κανόνες. Οι ειδικοί δίνουν χρήσιμες συμβουλές, για το πώς να γίνει αυτό καλύτερα.

Διαβάστε την ετικέτα

Οι κατασκευαστές ενδυμάτων αφήνουν πληροφορίες φροντίδας σε αυτό. Μια ετικέτα που βρίσκεται στην πλαϊνή ραφή ή στο πίσω μέρος του λαιμού υποδεικνύει τον τύπο της ίνας και τις συνιστώμενες μεθόδους πλυσίματος και στεγνώματος.

Οι ετικέτες των ρούχων και των σεντονιών σας δίνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πλύσης τους. Με βάση αυτές, ξεκινήστε να χωρίζετε τα ρούχα σας σε τρεις βασικές στοίβες: εκείνα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, εκείνα που πρέπει να πλυθούν στο χέρι και εκείνα που χρειάζονται καθαριστήριο.

Εάν η ετικέτα λείπει ή χαθεί, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

Πλυντήριο βαμβάκι, νάιλον, πολυεστέρας. Οποιαδήποτε θερμοκρασία είναι κατάλληλη για φυσικό υλικό, ο βρασμός είναι δυνατός. Τα συνθετικά απαιτούν ζεστό και δροσερό νερό.

Η βισκόζη, το μετάξι και το μαλλί συνιστώνται να πλένονται στο χέρι. Όταν το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε δροσερό νερό.

Ταξινόμηση των ρούχων

Πρέπει ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες:

Χρώμα. Πλένετε τα λευκά ρούχα ξεχωριστά. Μπορείτε να προσθέσετε προϊόντα σε παστέλ χρώματα – κρέμα, ροζ, ανοιχτό γκρι. Τα σκούρα χρώματα περιλαμβάνουν το μαύρο, το κόκκινο, το καφέ και το βαθύ μπλε. Τονίστε τα μπλε, ανοιχτό πράσινο και κίτρινα ρούχα.

Αφήστε στην άκρη πολύ λερωμένα αντικείμενα. Απαιτούν ξεχωριστό πλύσιμο.

Ελέγξτε κάθε ομάδα ανά τύπο ίνας για να βρείτε τη σωστή λειτουργία.

Αφαιρέστε τους λεκέδες

Πριν βάλετε τα ρούχα στην κουρευτική μηχανή, ελέγξτε για σημάδια βρωμιάς. Αν βρείτε παλιούς ή φρέσκους λεκέδες, αφαιρέστε τους πρώτα.

Επιλέξτε πρόγραμμα πλύσης

Ξεχωρίστε τα ρούχα που μπορούν να μπουν στο πλυντήριο με βάση το χρώμα τους: τα λευκά, τα παστέλ, τα ανοιχτά γκρι και εκείνα που διαθέτουν ασπρόμαυρα μοτίβα μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια πλύση. Αντίστοιχα, υπολογίστε μία ξεχωριστή πλύση για τα σκουρόχρωμα (μαύρο, κόκκινο, σκούρο μπλε, καφέ και γκρι) ρούχα και σεντόνια.

Πέρα από από τα χρώματα, κάντε έναν επιπλέον διαχωρισμό των ρούχων σας με βάση το ύφασμά τους. Για παράδειγμα, ξεχωρίστε στην ανοιχτόχρωμη στοίβα σας και στην σκουρόχρωμη τα τζιν σας από τον πιο ελαφρύ ρουχισμό σας (πχ. πουκάμισα).

Ο λόγος που συστήνεται να χωρίζετε τα άπλυτα σας με βάση το ύφασμά τους έχει να κάνει με την ιδανική θερμοκρασία πλύσης τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τα ρούχα σας από τα υφάσματα που αφήνουν χνούδι.

Αποφύγετε ζημιές

Για να αποφύγετε ζημιά στα ρούχα τηρήστε τους ακόλουθους κανόνες:

Ελέγξτε όλες τις τσέπες και αφαιρέστε τα χαλαρά αντικείμενα από αυτές.

Στερεώστε τα κουμπιά και τα φερμουάρ για να μην πιάνουν άλλα αντικείμενα στο αυτοκίνητο.

Αφαιρέστε τις ζώνες, τις ζώνες, βάλτε τις ξεχωριστά.

Γυρίστε τα σκούρα ρούχα, τα τζιν και τα στολίδια προς τα έξω για να διατηρήσετε το χρώμα και τις λεπτομέρειες.

Πλένετε ευαίσθητα και μικροαντικείμενα, εσώρουχα σε διχτυωτή τσάντα.

Προσθέστε την ποσότητα του απορρυπαντικού σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αδειάστε το πλυντήριο

Μετά το τέλος κάθε πλύσης, αφαιρέστε τα ρούχα όσο πιο άμεσα γίνεται από τον κάδο για να εμποδίσετε το ζάρωμα και τη μούχλα και απλώστε τα προσεκτικά.

Διαβάστε επίσης 

Να κάνουμε παιδιά ή όχι; Η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε με τον σύντροφό σας

Ποια φρούτα και λαχανικά μένουν εκτός ψυγείου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.