Γ.Γ. ΟΕΝΓΕ: Ανησυχία για μεγάλη αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων τις επόμενες μέρες

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, δημιουργεί η μόλυνση με κορωνοϊό 92 εργαζόμενων. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ανάλογη με τον «Ευαγγελισμό» είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας λίγο ως πολύ.

Μεγάλη αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων

«Έχουμε πολλές απώλειες σε προσωπικό, αν και τριπλά εμβολιασμένο. Η πολύ μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε μεγάλη αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών και στη θνητότητα.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα η κατάρρευση στα συστήματα περίθαλψης συμβαίνει για δύο λόγους. Λόγω της μαζικής προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία και λόγω της μαζικής απουσίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία λόγω νόσησης.

Είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός, που εκτοξεύει τη θνητότητα, η οποία μπορεί να περάσει το 5%, αν αυτοί οι ασθενείς επιβαρυνθούν πολύ την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου.

Η τεράστια διασπορά «φρακάρει» το σύστημα

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δεν μασάει τα λόγια του και περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως εξηγεί, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πάρα πολλές και όχι μόνο λόγω της νόσησης ή λόγω συνταξιοδοτήσεων.

«Έχουμε καταιγίδα παραιτήσεων από πάρα πολλούς ειδικευόμενους, από επικουρικούς γιατρούς, από νοσηλευτές», λέει.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχουν νοσήσει 92 από τις 3.400 εργαζόμενους. Σήμερα Τρίτη θα είναι σε καραντίνα λόγω νόσησης με COVID-19 57 υγειονομικοί, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν 35, αν, βέβαια, στο μεταξύ δεν βρεθούν κι άλλοι θετικοί. Η διοίκηση του νοσοκομείου απαγόρευσε για δύο εβδομάδες το επισκεπτήριο ακόμη και σε ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε non COVID-19 κλινικές.

Η κατάσταση με τα κρούσματα έχει εκτραχυνθεί και τα προγνωστικά μοντέλα «βλέπουν» περαιτέρω τρομακτική αύξηση το επόμενο διάστημα. Στο, δε, λεκανοπέδιο της Αττικής το τελευταίο διάστημα καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αύξηση στις εισαγωγές, έπονται οι διασωληνώσεις;

«Οι εισαγωγές από 300 την ημέρα έχουν ανέβει στις 400 – αύξηση της τάξης του 33%. Στην Αττική οι διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 80 την ημέρα είναι πλέον 200. Όντως η παραλλαγή Όμικρον δείχνει ότι κάνει πιο ελαφριά νόσηση, αλλά η τεράστια διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 φρακάρει το σύστημα», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Και καταλήγει: «Μια πρόσθετη ανησυχία είναι η απαράδεκτη κατάσταση με την παροχή οξυγόνου στα νοσοκομεία. Όπως έχουμε τονίσει κι άλλες φορές, όταν έχουμε πολλούς ασθενείς, που χρειάζονται οξυγόνο, κρασσάρει το σύστημα. Η κυβέρνηση έπρεπε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα, αλλά πίστευε ότι νικάει την επιδημία. Πλέον αντιδρούν σπασμωδικά, σαν ζαλισμένα κοτόπουλα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από την πλευρά του, με αφορμή την απαγόρευση του επισκεπτηρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», υπογράμμισε ότι οι ασθενείς εκεί δεν θα έχουν φροντίδα τις επόμενες ημέρες και ότι, ως εκ τούτου, θα έχουν πρόβλημα.

«Ο κόσμος θα πρέπει να αυτοπροστατευθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

ΠΗΓΗ mononews

Διαβάστε επίσης

Φάουτσι για παραλλαγή Όμικρον: Παραμένει ο κίνδυνος αύξησης των νοσηλειών

Νέα μέτρα για σχολεία: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις- Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.