Παραλλαγή Όμικρον: Νέο μοριακό τεστ την εντοπίζει άμεσα

Την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, θα εντοπίζουν άμεσα οι ειδικοί, μέσω ενός νέου μοριακού τεστ.

Ειδικότερα, επιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Το JRC κάλεσε τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο να επιβεβαιώσουν σε κλινικά δείγματα (in vivo) την αξιοπιστία του νέου τεστ που ονομάστηκε OmMet.

Παραλλαγή Όμικρον : Μέθοδος ανίχνευσης 

Η μέθοδος ανίχνευσης του στελέχους Όμικρον βασίζεται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική RT-qPCR. Η αρχική αξιολόγηση του τεστ με τη χρήση υπολογιστών και βιοπληροφορικής (in silico) έδειξε ότι μπορεί να “πιάσει” με επιτυχία την Όμικρον.

Το τεστ, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά τεστ τύπου RT-PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο).

Το JRC ανακοίνωσε ότι αμέσως κατέστησε διαθέσιμο το νέο τεστ στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο, όσον αφορά τον περιορισμό της Όμικρον.

Σημειώνεται ό,τι το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, μετρά πλέον 17 περιστατικά στη χώρα μας, με τη διασπορά να εκτιμάται σημαντική και τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται ότι θα προκαλέσει αύξηση στα νέα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης 

Νέο φάρμακο κατά της COVID-19 – Ποιος είναι ο Έλληνας εφοπλιστής, που χρηματοδότησε μέρος της έρευνας

Ο Πρεζεράκος, το άγχος του Κικίλια, η αναδιοργάνωση και η βασιλική φιλοξενία

Πώς θα βρείτε ιδιώτες γιατρούς που πραγματοποιούν εμβολιασμούς – Πλατφόρμα από τον ΠΙΣ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.