Ο Πρεζεράκος, το άγχος του Κικίλια, η αναδιοργάνωση και η βασιλική φιλοξενία

Αλλαγές στις αρμοδιότητες των γενικών γραμματέων ετοιμάζονται, με τις φαρμακευτικές να ιδρώνουν λόγω των επιβαρύνσεων.

Αποχωρεί ο Πρεζεράκος

Πλησιάζει η μέρα που ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος θα αφήσει το γραφείο του στην οδό Αριστοτέλους, μας μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές. Αυτό το σενάριο ξεκίνησε να κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονο ταυτόχρονα με την αποχώρηση του Βασίλη Κικίλια από τη θέση του Υπουργού Υγείας.

Ίσως η αλλαγή να μην έχει συμβεί μέχρι τώρα, μιας και δεν θα είχε και ιδιαίτερο νόημα – το βάρος των ευθυνών του λόγω θέσης θα γίνει μεγαλύτερο τη νέα χρονιά, με την προσπάθεια υλοποίησης του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο θα αφορά στην πρόληψη. Σ’ αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και ο ΕΟΔΥ, φορέας που υπάγεται στον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Βέβαια ο φίλος του κ. Πρεζεράκου Πάνος Αρκουμανέας έχει αποχωρήσει. Αν και με τον νυν πρόεδρο Θεοκλή Ζαούτη δεν έχει κάποιο ζήτημα, δεν πέφτει λόγος ούτε στον έναν ούτε στον άλλον για το ποιος θα το αναλάβει.

Πάντως η καρέκλα ετοιμάζεται για άλλον ή μάλλον για άλλη. Έχει ακουστεί το όνομα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που έχει, ήδη, θέση στο Υπουργείο Υγείας, αλλά κάποιοι μας λένε να μην τό’ χουμε και τόσο σίγουρο.

Ο νέος γενικός μπορεί να υπάγεται στον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι επιφορτισμένος και με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αθώος ο Κικίλιας

Φωτιές άναψε η δήλωση του επίκουρου καθηγητή από το Πανεπιστήμιου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, ότι τα στοιχεία της πολυαναφερόμενης μελέτης για τις διασωληνώσεις Ελλήνων λόγω COVID-19 και των σχετιζόμενων θανάτων ήταν εδώ και μήνες γνωστά.

Μάθαμε ότι το γραφείο του, ανεπίσημα, ενημέρωνε ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση. Κανείς δεν το αμφισβητεί και τσάμπα αγχώθηκε ο Υπουργός. Εδώ που τα λέμε, τα στοιχεία αυτά δεν τα είχε μάθει ούτε, καν, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Νομίζουμε δε, ότι κανείς δεν ήθελε να τα γνωρίζει. Η αλήθεια των αριθμών πικραίνει πολλές φορές.

Πλούσιο μέρισμα

Κατά περίπου 13 εκατ. ευρώ πλουσιότερη έγινε η οικογένεια Γιαννακόπουλου, καθώς τόσο είναι το πλούσιο μέρισμα που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες της ΒΙΑΝΕΞ, από τα κέρδη της χρήσης του 2020. Μάλιστα φαίνεται ότι οι μέτοχοι αποφάσισαν να καρπωθούν σχεδόν το σύνολο των κερδών της εταιρείας.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το μέρισμα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έλαβαν για το 2019, δηλαδή πριν από έναν χρόνο.

Τα να πούμε, καλοφάγωτα. Αν και ο όμιλος δεν έχει και λίγες υποχρεώσεις – συνολικά 108 εκατ. ευρώ σε διάφορους και 42 εκατ. ευρώ σε δάνεια. Αυτό, όμως, εξισισορροπείται από την αύξηση του τζίρου, που το 2020 εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 322 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ. Στελέχη της εταιρείας επισκέφτηκαν τον Υπουργό Υγείας, όπως μας μεταφέρθηκε. Ο λόγος άγνωστος.

Βασιλικό business meeting

Στο Ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα υποδέχτηκαν χθες Πέμπτη 16/12 τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον σύμβουλό του Μπάμπη Καραθάνο, τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών. Όχι όλων των φαρμακευτικών, αλλά των μελών του ΣΦΕΕ και των πολυεθνικών.

Κοστούμια και ταγιέρ συγχρωτίστηκαν στον ημιώροφο του ξενοδοχείου. Επισήμως το event  έγινε στο πλαίσιο του “4ου Executive Briefing του ΣΦΕΕ”, που καθιερώνει με τον τρόπο αυτό μια σταθερή επικοινωνία με τα μέλη της κυβέρνησης και τους φορείς που σχετίζονται με τον χώρο του φαρμάκου και αποτελούν τους κύριους μετόχους στον κλάδο της Υγείας.

Την ίδια ώρα ήταν και η ευκαιρία των γενικών διευθυντών των εταιρειών να έχουν έστω και μια μικρή κουβέντα με τον Υπουργό σε προσωπικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο εκπροσώπησης.

Πάντως με τα νούμερα για το clawback που ακούνε, οι φαρμακευτικές ιδρώνουν από τρόμο.

Η εκδίκηση του φαρμακοποιού

Μέχρι που χάρηκε ο πρόεδρος του πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, στο άκουσμα της εξάρθρωσης του κυκλώματος που έκλεβε πανάκριβα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μήνες, για να μην πούμε χρόνια τώρα, οι ιδιώτες φαρμακοποιοί θεωρούν ότι είναι παράνομο να υπάρχουν δημόσια φαρμακεία για τα ακριβά φάρμακα και ότι μπορούν και οι ίδιοι να τα διακινούν. Μάθαμε, δε, ότι έχουν καταθέσει και πρόταση για ασφαλή διακίνηση, όμως οι πολυεθνικές βάζουν φρένο, διότι φοβούνται.

Να, όμως, που βρέθηκε μεγάλη τρύπα και κατάχρηση από το «ασφαλές» δημόσιο φαρμακείο. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Νέο φάρμακο κατά της COVID-19 – Ποιος είναι ο Έλληνας εφοπλιστής, που χρηματοδότησε μέρος της έρευνας

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.