Παπαευαγγέλου: Ζούμε κάτω από τη σκιά της «Όμικρον»

Η παραλλαγή Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα, υπογράμμισε η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ό,τι η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις».

«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε».

Αναμνηστική δόση

Αναφορικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19,  είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό».

Η προστασία που μας προσφέρουν η μάσκα, ο καθαρισμός χεριών και οι αποστάσεις, μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων. Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές» σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Επισήμανε δε, ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Σημείωσε τέλος ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και μάλιστα,  παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης 

Παραλλαγή Όμικρον : Ακόμα 14 κρούσματα στην Ελλάδα

Μελέτη: Ποιος συνδυασμός εμβολίων προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία

Σωτήρης Τσιόδρας: Θλίψη για την πολιτική αντιπαράθεση από μία παλαιότερη μελέτη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.