Μελέτη: Ποιος συνδυασμός εμβολίων προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία

Μία νέα μελέτη έρχεται να δείχνει τι συμβαίνει με την ανοσία και την τρίτη δόση για σόους έκαναν Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, αλλά και για τα εμβόλια Novavax, Valneva και Curevac

Όπως δείχνει η νέα μελέτη η τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού παρέχει σημαντική αύξηση της ανοσίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν και τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).

Η μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας με τα tweet που έκανε ο Δρ Νικόλας Διέτης, επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων: «Διευκρίνιση 1: τα παραπάνω νούμερα έχουν βρεθεί για ομόλογο εμβολιασμό (ίδιο εμβόλιο primary-booster) από εργαστηριακές μελέτες για εξουδετερωτικά αντισώματα ενάντια στην Όμικρον (για την Δ ειναι ακομη πιο μεγάλα).

Καταλαβαίνω την αγωνία σε ερωτήσεις για την αποδοση μίξης εμβολίων σε οσους εκαναν αρχικο εμβολιο AZ ή JJ. Τα μεχρι τωρα δεδομένα δείχνουν πολύ καλή απόδοση  κια ανοσία ακόμα κ στην Ομικρον, για όλους τους συνδιασμούς με οποιοδήποτε mRNA εμβόλιο.

3η δόση Moderna: αύξηση αντισωμάτων ενάντια στη Ο κατά 20 φορές.

3η δόση Pfizer: αύξηση αντισωμάτων ενάντια στην Ο κατά 25 φορές.

Η 3η δόση δεν επαναφέρει απλά τα αντισώματά μας στα επίπεδα της 2ης..

Τα υπερ-πολλαπλασιάζει. Αυτό είναι σημαντικό κέρδος».

Οι συνδυασμοί των εμβολίων και η τρίτη δόση

Τι δείχνει η βρετανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»

– Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα.

– Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον 8 φορές.

– Όσοι έκαναν Moderna μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές,

– Όσοι έκαναν Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές

 

Διαβάστε επίσης 

Σωτήρης Τσιόδρας: Θλίψη για την πολιτική αντιπαράθεση από μία παλαιότερη μελέτη

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών: Δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.