Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών: Δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο

Αλλαγές σε όλη την Ευρώπη φέρνει η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, που απειλεί να μας «πνίξει» μετά τις γιορτές και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο, αλλά μια υπαρκτή συζήτηση που… φουντώνει.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, βέβαια, προσπάθησε να βάλει φρένο στα όσα ακούγονται σχετικά.

Εκτίμησε ότι με τον ρυθμό, που κινούνται οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Άφησε, όμως, ένα «παράθυρο» λόγω της εξέλιξης της επιδημίας COVID-19 και της παραλλαγής Όμικρον. Η Όμικρον, άλλωστε, εμφανίζει δυναμική διασπορά στην κοινότητα και έχει, ως φαίνεται, τετραπλάσια μεταδοτικότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Οι πληροφορίες μας λένε, λοιπόν, ότι είναι ξανά στο τραπέζι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η πρόταση για υποχρεωτικό (αναγκαίο τον λέει ο πρωθυπουργός) εμβολιασμό στους άνω των 50. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών, σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50

Το επιδημιολογικό φορτίο εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες δείχνει τάσεις σταθεροποίησης με σταδιακή μείωση. Όμως το ρεκόρ θανάτων της περασμένης Τρίτης «στοιχειώνει» πολλούς επιστήμονες, που, πλέον, καλούν δημόσια την Πολιτεία να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο.

«Να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών, αλλιώς θα περάσουμε δύσκολες στιγμές με την παραλλαγή Όμικρον», είπε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στους 50-59 ετών ούτε το 55% δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα έπρεπε να είχαμε σχεδόν 100% εμβολιασμένους. Ακόμη κι αν είχαμε πάνω από 85% καθολικά εμβολιασμένους πολίτες, πάλι θα έπρεπε να είναι παραπάνω», τόνισε.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος έχει, επίσης, ταχθεί δημόσια υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες.

«Κληρώνει» στους άνω των 50 ετών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει υπό πίεση και όσοι είναι πάνω από 50 χρόνων κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 και κατ’ επέκταση είναι πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Με αυτό το σκεπτικό και υπό την απειλή της Όμικρον, που τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, θα επικρατήσει, δεν είναι απορίας άξιο που οι επιστήμονες μιλάνε για ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και για νέο, μεγάλο επιδημικό κύμα.

Καμπανάκι χτυπάει η δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Ζήτησε να μην βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε την παραλλαγή Όμικρον ως ήπια, επισημαίνοντας ότι, ακόμη κι αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, «ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πιάσει απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας».

Ισχυρή δράση για την αντιμετώπιση της «επείγουσας κατάστασης», που δημιουργεί η εμφάνιση της Όμικρον, ζητά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αξιωματούχο να προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά, που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν.

Διαβάστε επίσης

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αποτύχαμε να πείσουμε τους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν – Νωρίτερα ο προγραμματισμός για την 3η δόση

Πώς «κλείδωσε» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο με εγκεφαλικό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.