Τα κιλά των Χριστουγέννων: 8 εύκολα και απλά tips για να μην πάρετε βάρος

Τα κιλά των Χριστουγέννων είναι το μόνιμο άγχος αυτής της περιόδου, αλλά υπάρχουν 8 εύκολα και απλά tips για να μην πάρετε βάρος.

Οι μέρες των εορτών είναι μέρες χαράς και αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να συναντήσουμε τους φίλους μας και να γευματίσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να εστιάσουμε ιδιαίτερα στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά μας αλλά να απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές.

Απλά tips για ισορροπία στην διατροφή τις ημέρες των Χριστουγέννων και για να μην πάρετε κιλά

Γράφει η Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούν και μια καλή ευκαιρία για περισσότερη κίνηση, είτε για τις αγορές και τις προετοιμασίες, είτε για να απολαύσετε έναν περίπατο τις πιο ηλιόλουστες μέρες.
Όσον αφορά τις ημέρες με τα εορταστικά τραπέζια, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες για να απολαύσετε όλες τις λιχουδιές- χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε τόσο.

Τα 8 tips που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα επιπλέον κιλά τα Χριστούγεννα:

1. Αν το εορταστικό γεύμα είναι το βράδυ, επιλέξτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι 1 μερίδα λαδερό φαγητό (π.χ. μπριάμ) με λίγο τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 1 ομελέτα με λαχανικά και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με προζύμι.

2. Μην διακοσμήσετε το τραπέζι του σπιτιού σας με γλυκά ή σοκολατάκια. Προτιμήστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα ντουλάπι, ώστε να μην είναι διαρκώς σε εμφανές σημείο.

3. Στο εορταστικό τραπέζι προτιμήστε γαλοπούλα ή άλλα πουλερικά χωρίς πέτσα, εναλλακτικά ένα κομμάτι χοιρινό ή μοσχάρι ή κατσικάκι.

4. Εμπλουτίστε το τραπέζι σας με πολλές σαλάτες. Αποφύγετε τα σουφλέ, τις πίτες και τα τυροπιτάκια. Στις σαλάτες σας μπορείτε να προσθέσετε φρούτα-όπως το ρόδι ή το πορτοκάλι. Χρησιμοποιήστε ποικιλία λαχανικών σε συνδυασμό με ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως το κουκουνάρι και τα καρύδια. Εκτός από την αξιόλογη θρεπτική αξία μια τέτοια σαλάτα με ξηρούς καρπούς βελτιώνει το αίσθημα κορεσμού και θα σας αποτρέψει από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Μπορείτε επίσης στα συνοδευτικά να χρησιμοποιήσετε ψητά πολύχρωμα λαχανικά.

5. Η γέμιση της γαλοπούλας μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κάστανα και μυρωδικά. Μια τέτοια γέμιση αποτελεί μια χορταστική και θρεπτική επιλογή.

6. Πέρα από τη γέμιση της γαλοπούλας, μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή λίγο καστανό ρύζι.

7. Μην ξεπεράσετε τα 2-3 γλυκά την εβδομάδα. Όπου αναφέρεται το γλυκό μπορεί να είναι 1-2 σοκολατάκια ή 1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιές ή 1 μικρό κομμάτι βασιλόπιτα.

8. Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Συστήνεται για τις γυναίκες η κατανάλωση 1 μερίδας και για τους άντρες 2 μερίδων την ημέρα, όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 κουτάκι μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί ή 1 μερίδα αποστάγματος. Προτιμήστε το κρασί καθώς είναι αρκετά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην καλύτερη υγεία σας.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες του χρόνου για να χαλαρώσει κανείς και να ανταλλάξει δώρα και συναισθήματα με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Μην ξεχνάτε ότι η καλή διατροφική σας συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διάθεσή σας. Διατηρήστε το πνεύμα των Χριστουγέννων και απολαύστε τις μέρες με ισορροπία! Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε επίσης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών: Δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο με εγκεφαλικό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Πασατέμπος: Το ταπεινό σνακ με τα καταπληκτικά οφέλη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.