Μίνα Γκάγκα: Πιθανόν τα εμβόλια να καλύπτουν την παραλλαγή «Όμικρον»

«Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.  

Όπως είπε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ και υπερβαίνουν τον εαυτό τους και εκτίμησε ότι «και τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται».

Μετάλλαξη «Όμικρον» στη χώρα μας 

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «ο ασθενής είναι πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερα κρούσματα, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πρώτες ενδείξεις πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη».

Χαρακτήρισε, παράδειγμα προς μίμηση την υπεύθυνη συμπεριφορά του πρώτου ασθενή με την παραλλαγή «Όμικρον» στη χώρα μας, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ευαισθητοποιημένος και έκανε κάθε μέρα rapid test, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα τεστ ήταν αρνητικά.

Πιθανόν όπως είπε, τα εμβόλια να καλύπτουν την μετάλλαξη «Όμικρον» βάση των πρώτων ενδείξεων.

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Για πιθανή επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Δεν έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο Παραμένει γι’ αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια, τους άνω των 65».

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, είπε: «Πέντε γιατροί από το ΕΣΥ μετακινήθηκαν από την Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα και βοηθούν, όπως και αρκετοί ιδιώτες έχουν πάει»

Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη «Όμικρον» θα επικρατήσει

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,  εξήγησε ότι ο ασθενής τις πρώτες ημέρες δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ έκανε συνεχή τεστ τα οποία και έβγαιναν αρνητικά.

Μάλιστα ο 60χρονος επιχειρηματίας, απομονώθηκε παρότι δεν έβγαινε θετικός, έως ότου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ.Μαγιορκίνης, το πρώτο διάστημα είναι απίθανο να μετέδιδε τον ιό όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πάντως σύμφωνα με τον κ.Μαγιορκίνη η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται σιγά σιγά να αποχωρεί έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει.

Σε ότι αφορά τέλος, την αποτελεσματικότητα του rapid test, ανέφερε πως δεν απεκρίνεται πάντα ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό και γι αυτό δεν θετικοποιείται το τεστ. Το ίδιο – εξήγησε – συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη μοριακή εξέταση (PCR).

Διαβάστε επίσης 

Παπαευαγγέλου: Όπλα μας στις γιορτές, ο εμβολιασμός και το self test

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα με την παραλλαγή Όμικρον

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντρα

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.