Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα με την παραλλαγή Όμικρον

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού με την παραλλαγή Όμικρον, εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή Όμικρον ανιχνεύθηκε σε πολίτη που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε σημερινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των νέων μέτρων που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης ήταν θέμα χρόνου προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα με την παραλλαγή Όμικρον

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ανακοίνωσε ότι ο ασθενής εισήχθη στην Ελλάδα από τη Ν. Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και είναι στην Κρήτη. Έγινε rapid τεστ στο αεροδρόμιο το οποίο ήταν αρνητικό.

Tην επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, με τα οποία παραμένει έως και σήμερα. Ο συμπολίτης μας έκανε rapid τεστ κάθε μέρα τα οποία τον εμφάνιζαν αρνητικό έως την 29η Νοεμβρίου, όποτε και το τεστ τον έδειξε θετικό. Στην συνέχεια έγινε PCR το οποίο τον εμφάνισε επίσης θετικό, με το αποτέλεσμα να είναι ύποπτο για την μετάλλαξη Όμικρον. «Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε ο κ. Ζαούτης.

O ασθενής μένει σε καραντίνα μαζί με όλες του τις επαφές, ενώ έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Έλληνα από τα Χανιά που ζει και εργάζεται στη Ν. Αφρική και ήρθε για να δει τους γονείς του.

Ο κ. Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα επιλέξει να εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 250.000 θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Αναμένονται τα εμβόλια, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού.
  • Συστήνονται ειδικές επιτροπές που θα εξετάζουν τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους.
  • Ενόψει των εορτών, θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους, εμβολιασμένους και μη. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και θα επαναληφθεί μετά τις γιορτές. Συστήνεται, στην περίοδο των Χριστουγέννων, να γίνονται αυξημένα τεστ και στους εμβολιασμένους.
  • Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι ενώ για την είσοδο των ανήλικων παιδιών απαιτείται rapid test.
  • Για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, θα απαιτείται μοριακή εξέταση PCR.
  • Εξετάζεται η υλοποίηση αναμνηστικής δόσης πριν το εξάμηνο.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν κλείσει 900.000 ραντεβού.

Όπως είπε, δίνεται προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης και όποιος επιθυμεί ραντεβού, θα εμβολιάζεται άμεσα.

Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ στο HS: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το Όμικρον

Χάρβαρντ: Το εμβόλιο της Moderna υπερτερεί έναντι του εμβολίου της Pfizer

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντρα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.