Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντρα

Στη σκιά του θανάτου της 38χρονης Παρθένας Κουτμερίδου, που ανέβαλε τον εμβολιασμό της ενώ ήταν έγκυος, παρά τις συστάσεις του γιατρού της, αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων. Η καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου αποκαλύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις διώχνουν εγκύους από τα εμβολιαστικά κέντρα και ότι αυτό συμβαίνει, διότι η ενημέρωση είναι πλημμελής.

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντραΣύμφωνα με όσα μας είπε η κα Καλανταρίδου, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα αποτρέπουν τις εγκύους από το να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19 και τις… διώχνουν. Οι ίδιες το λένε στον γιατρό τους, στον γυναικολόγο που τις παρακολουθεί. Εκείνος με τη σειρά του το αναφέρει σε συναδέλφους του και σε κάποιες περιπτώσεις κάνει επίσημη καταγγελία και στο Υπουργείο Υγείας. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είναι αρκετές αυτές οι καταγγελίες.

«Το συμβάν με την 38χρονη στη Βόρεια Ελλάδα είναι ένα από τα πολλά, που έχουν γίνει», επισημαίνει η καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης.

«Το πρώτο έντυπο του ΕΟΔΥ έλεγε να μην εμβολιάζονται οι έγκυοι. Υπάρχει πλημμελής ενημέρωση, είναι κρίμα να χάνονται ζωές. Πρέπει να ενημερώσουμε και τους συναδέλφους μας για το θέμα. Στα εμβολιαστικά κέντρα πολλές φορές είναι νέα παιδιά, που μόλις έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει πρόθεση, δεν γίνεται κάτι επίτηδες, αλλά συμβαίνει», λέει η κα Καλανταρίδου.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εμβολιασμένες εγκύους

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των εγκύων, που νοσούν από λοίμωξη COVID-19.

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντραΟι έγκυοι, που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση, σε σύγκριση με γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας, που δεν κυοφορούν. Όσες έχουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (βήχα, δύσπνοια, πυρετό, βήχα) έχουν διπλάσιο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 70% αυξημένο κίνδυνο για θάνατο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ξέρουμε πόσες έγκυοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Στις 29 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ βγήκε επείγουσα οδηγία να εμβολιαστούν όλες οι έγκυοι – είχε κάνει το εμβόλιο μόλις το 3%. Στη Μεγάλη Βρετανία 1 στις 6 εγκύους νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία, ως επιπλοκή της COVID-19», υπογραμμίζει η ειδικός.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς τις εγκύους, ειδικά εκείνες που διανύουν το 3ο τρίμηνο της κύησης και όσες είναι στην περίοδο της λοχείας.

Για αυτόν τον λόγο η κα Καλανταρίδου, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και πρόεδρο του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, πήραν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής (2132039142), μέσα από την οποία οι έγκυοι και γενικά οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα ενημερώνονται για θέματα που άπτονται της COVID-19.

Καταγγελίες ότι διώχνουν τις εγκύους

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντρα
Η κα Σοφία Καλανταρίδου

Η καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν έγκυοι, που δεν εμβολιάζονται. Αναγνώρισε, δε, ότι υπάρχουν και αρκετοί γυναικολόγοι, οι οποίοι τις αποτρέπουν από το να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο, παρόλο που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όπως έχει πει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας 29 έγκυοι και λεχωΐδες (λεχώνες) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, οι 25 στη διάρκεια του 2021.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη διάρκεια της κύησης ήταν αποτελεσματικός στο 96%, όσον αφορά στην προφύλαξη από τη λοίμωξη, 97% αποτελεσματικός στην ασυμπτωματική λοίμωξη και 89% αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση. Το 26% των εγκύων εμβολιάστηκε στο 1ο τρίμηνο, το 48% στο 2ο τρίμηνο και το 26% στο 3ο τρίμηνο. Η μελέτη έγινε στο Ισραήλ και συμμετείχαν σε αυτήν 10.861 έγκυοι.

«Μόνος κούκος εγώ βγαίνω και λέω προσοχή, μπορεί οι έγκυοι να διασωληνωθούν και να πεθάνουν. Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Όμως μετά τις καταγγελίες ότι διώχνουν τις εγκύους από τα εμβολιαστικά κέντρα, γίνεται σαφές ότι πρέπει να ενημερώσουμε και τους συναδέλφους μας για το θέμα. Επαναλαμβάνω, το λάθος δεν γίνεται από πρόθεση. Όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν. Απλά είναι πλημμελής η ενημέρωση», διασαφήνισε η κα Καλανταρίδου.

«Δεν είναι ώρα να ψάχνουμε το πώς και το γιατί, το ποιος έφταιξε και δεν εμβολιάστηκε η έγκυος. Πρέπει να βοηθήσουμε, γιατί είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Καλή και σωστή ενημέρωση χρειάζεται», είπε και πρότεινε να υπάρχει ένα έντυπο, στο οποίο να υπογράφουν οι έγκυοι ότι ενημερώθηκαν για το εμβόλιο και θέλουν ή δεν θέλουν να το κάνουν.

Την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, από τις 16:00μμ έως τις 19:00μμ,  η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Υγείας, το νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» και η HOPEgenesis διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα (webinar) με θέμα «COVID-19, Εγκυμοσύνη και Εμβόλια».

Διαβάστε επίσης

Επιστολή Πλεύρη για γιατρούς που συστήνουν τον μη εμβολιασμό σε εγκύους

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Μόνο με μοριακό τεστ, το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.