Εμβόλιο Moderna : Αναστέλλει η Γαλλία τη χορήγηση στους κάτω των 30 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αναστέλλει το εμβόλιο Moderna για τους κάτω των 30 ετών.

Μάλιστα, η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, απευθύνει σύσταση σε όσους είναι κάτω των 30 ετών, να εμβολιάζονται με το σκεύασμα της Pfizer κατά της COVID-19 αντί για αυτό της Moderna. Καθώς το δεύτερο ενέχει συγκριτικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) προχώρησε σε αυτή την αυστηρή σύσταση και επικαλέστηκε «πολύ σπάνιο» κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, βασιζόμενη σε πρόσφατα στοιχεία.

«Στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 30 ετών ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι περίπου πέντε φορές μικρότερος με το εμβόλιο Comrinaty της Pfizer σε σχέση με το Spikevax της Moderna», ανέφερε η HAS στη σύστασή της που δημοσιεύθηκε χθες.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών η HAS συνιστά ξεκάθαρα να ανοσοποιούνται με το εμβόλιο της Moderna, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του είναι κατά τι υψηλότερη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΜΑ για εμβόλιο Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο της Moderna για να δίνεται ως επαναληπτική δόση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ο ΕΜΑ νωρίτερα φέτος είχε εντοπίσει πιθανή σύνδεση μεταξύ της μυοκαρδίτιδας, μιας πολύ σπάνιας φλεγμονώδους νόσου, και των εμβολίων κατά της COVID-19,  της Pfizer και της Moderna.

Ωστόσο ο ΕΜΑ είχε τονίσει ότι τα οφέλη από τα δύο αυτά εμβόλια ξεπερνούν τους κινδύνους.

Διαβάστε επίσης 

Σήμερα στην Ελλάδα παρτίδα με 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα μέσω ΙΦΕΤ

Λύματα: Ανησυχία για Ρέθυμνο, Ιωάννινα, Ηράκλειο

Στομάχι: 7 λόγοι που πονάει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.