Στομάχι: 7 λόγοι που πονάει

Ο πόνος στο στομάχι ταλαιπωρεί πολλούς.  Και ενώ όλοι λίγο πολύ τον έχουμε βιώσει,  ορισμένα συμπτώματα στομαχόπονου υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε τους λόγους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί πονάει το στομάχι σας.

Γαστρίτιδα

Το φυσικό πεπτικό υγρό του σώματός έχει πολύ οξύ. Μερικές φορές, το υγρό περνάει από το προστατευτικό φράγμα του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό.

Η συχνή χρήση αναλγητικών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το στρες, βοηθούν στην ανάπτυξη γαστρίτιδας. Μερικές φορές, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μη συνταγογραφούμενο διάλυμα, όπως ένα αντιόξινο ή μια συνταγή. Αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε αιμορραγία ή έλκος στομάχου.

Πεπτικά Έλκη

Το πεπτικό έλκος είναι μια ανοιχτή πληγή που βρίσκεται κατά μήκος του βλεννογόνου του στομάχου σας ή της άνω περιοχής του λεπτού εντέρου σας. Συχνά προκαλείται από βακτήρια. Αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί με τη μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης, ιβουπροφαίνης και άλλων παυσίπονων.

Όσοι έχουν ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή το ποτό, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ένα φάρμακο για τη μείωση του οξέος του στομάχου ή αντιβιοτικά για πεπτικά έλκη.

Ιός του στομάχου

Αυτή η ιογενής λοίμωξη επηρεάζει τα έντερα σας, προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστες παθήσεις όπως: διάρροια, κράμπες, ναυτία και ακόμη και έμετο. Είναι μεταδοτικό. και μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων. αλλά τείνει επίσης να ανακουφιστεί από μόνο του.

Για ορισμένα συμπτώματα. όπως πυρετός, αφυδάτωση ή οποιαδήποτε παρουσία αίματος στον εμετό ή στα κόπρανα σας. αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

 Τροφική δηλητηρίαση

Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα που προκαλούνται από τον ακατάλληλο χειρισμό των τροφίμων είναι οι ένοχοι αυτής της δυσάρεστης ασθένειας. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και έμετο. και ενώ συνήθως βελτιώνεται από μόνη της, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Εάν είστε αφυδατωμένοι, βλέπετε αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα ή έχετε σοβαρή διάρροια που διαρκεί 3 και πλέον ημέρες,  είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει επίσης. να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό εάν υποψιάζονται τροφική δηλητηρίαση.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Από τις κράμπες μέχρι το φούσκωμα της κοιλιάς και τη βλέννα στα κόπρανα σας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) προέρχεται από το παχύ έντερο. Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες για το γιατί συμβαίνει, που κυμαίνονται από τη διατροφή μέχρι το στρες και τις ορμόνες.  αλλά καμία αιτία δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν λακτόζη – τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, την κρέμα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όσοι έχουν πρόβλημα να το διασπάσουν είναι γνωστοί ως δυσανεκτικοί στη λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να θεραπευτεί. αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον περιορισμό της πρόσληψης γαλακτοκομικών, την επιλογή προϊόντων χωρίς λακτόζη ή τη λήψη χαπιών.

Δυσκοιλιότητα

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε μικρά συμπτώματα. Δοκιμάστε να ασκηθείτε, να πίνετε άφθονο νερό ή να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. όπως τα δαμάσκηνα.

Αν παρατηρήσετε ότι κάνετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα ή αν αισθάνεστε καταπονήσεις και ογκώδεις, σκληρές κενώσεις, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες παθήσεις, όπως οι πέτρες στα νεφρά και οι τροφικές αλλεργίες, που θα μπορούσαν επίσης να είναι η βασική αιτία ενός πόνου. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο στο στομάχι ή εάν ο πόνος σας συνεχίζεται για αρκετές ημέρες ή επιδεινώνεται. συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πηγή: availhospitals.com

Διαβάστε επίσης 

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ ληγμένο σαμπουάν

Διατροφική πυξίδα: Πώς προσδιορίζει τη θρεπτικότητα των τροφίμων

Σήμερα στην Ελλάδα παρτίδα με 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα μέσω ΙΦΕΤ

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.