Σοκ από την ανοδική πορεία των θανάτων στη χώρα λόγω κορωνοϊού – Τα στοιχεία από FT και Eurostat

Μπορεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού να έχουν μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, αλλά τα στοιχεία – σοκ για την ανοδική πορεία των θανάτων μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν. Την ώρα, μάλιστα, που σε όλη την Ευρώπη η πορεία των θανάτων λόγω πανδημίας είναι πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο.

Σοκ από την ανοδική πορεία των θανάτων στη χώρα λόγω κορωνοϊού - Τα στοιχεία από FT και EurostatΤα όσα δημοσίευσαν οι Financial Times (FT) αλλά και τα δεδομένα της Eurostat δείχνουν ότι η κατάσταση με τους θανάτους άρχισε να ξεφεύγει από τον Απρίλιο και επιδεινώθηκε τον Ιούλιο.

Στον αριθμό των θανάτων κατ΄ αναλογία πληθυσμού η Ελλάδα είναι δεύτερη, αμέσως μετά την Βουλγαρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία και τα διαγράμματα του ECDC, που παρουσίασαν οι FT.

Σοκ από την ανοδική πορεία των θανάτων στη χώρα λόγω κορωνοϊού - Τα στοιχεία από FT και EurostatΤον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα είχε φθάσει το 28%. Ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης, που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021 και συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021, που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφθασε, δηλαδή, το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% και ανέβηκε απότομα τον Ιούλιο στο 25%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η πορεία των θανάτων λόγω πανδημίας COVID-19 είναι πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο – οπότε είχε φθάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020. Σημαντική μείωση στη θνητότητα σημειώνεται στο Βέλγιο (-2,8%), στη Σουηδία (-2,5%), στην Τσεχία (-2,1%) και στη Σλοβακία (-1,3%).

Τα στοιχεία για την τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό περισσότερες από 4.000 ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο με την τρίτη δόση του εμβολίου (ενισχυτική, αναμνηστική δόση).

Υπενθυμίζεται ότι οι περίπου 285.000 πολίτες, που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια κ.ά.) έλαβαν SMS στο κινητό τους την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί – μπορούν να ενταχθούν με μικρή χρονική διαφορά ή και ταυτόχρονα στην σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού. Στο τραπέζι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών – όλα θα κριθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα κρούσματα στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης

Η μέθοδος που «ανασταίνει» τη σεξουαλική ζωή

Προς μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Νερό με λεμόνι – πόσο βοηθά τελικά στην απώλεια βάρους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.