Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιοι θα λάβουν SMS

Ενημερωτικά μηνύματα για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, λαμβάνουν σταδιακά από το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου, 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι. Η σχετική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε διευκρινίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με  mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

θα παρασχεθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό, σε άτομα που τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Οι κατηγορίες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και δεν οικοδομούν  ανοσία και είναι κατώτερη του 50%.

  1. μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων
    άτομα με καρκίνο
  2. νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  3. άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια
  4. νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση

Πότε μπορεί να γίνει η τρίτη δόση

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του AstraZeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

Για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό.

Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Διαβάστε επίσης 

Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών

7 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σας

Πως οι ορμόνες βοηθούν στον ύπνο

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.