Τρία στα δέκα κρούσματα σε παιδιά – Αγωνία για τις επόμενες μέρες

Αυτό, που προέβλεπαν οι ειδικοί, βασισμένοι και στο παράδειγμα άλλων χωρών, συμβαίνει ήδη, ελάχιστα 24ωρα μετά το άνοιγμα των σχολείων. Τρία στα δέκα νέα κρούσματα αφορούν σε παιδιά (ποσοστό 27,5%). Με… γωνίες και αγωνίες θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες και ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να καταγράφει αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Διότι στη χώρα μας φθάσαμε αυτές τις μολύνσεις ταχύτατα – χάρη και στα πολλά τεστ που διενεργούνται – όταν σε άλλες χώρες αυτές εντοπίστηκαν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν αποκλείεται, δε, σύντομα να βλέπουμε το 1 στα 3 νέα κρούσματα να αφορά σε παιδιά.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει φανεί πώς θα κυλήσει ο χειμώνας. Ο ρόλος των σχολείων είχε επισημανθεί από νωρίς και δεν προκαλεί έκπληξη. Τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών έφθασαν τις 6.000 μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο και, μάλιστα, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Χθες καταγράφηκαν 805 κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες – αριθμός ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας της COVID-19.

Εντατικοί έλεγχοι

Ως μια ιδιαίτερη και κρίσιμη φάση για την αναχαίτιση της επιδημίας περιγράφουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την περίοδο από την περασμένη Δευτέρα, οπότε ξεκίνησε ο εντατικός έλεγχος με μοριακά τεστ, με τεστ αντιγόνου (rapid test) αλλά και με αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι που ανακοινώθηκαν στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ – 348.038 έλεγχοι από τους οποίους οι 330.210 αφορούν σε rapid test – σηματοδοτούν μια περίοδο όπου επιχειρείται «στενό μαρκάρισμα» του κορωνοϊού, για να ελεγχθεί η διασπορά του στην κοινότητα.

Πάντως θεωρείται θετικό το ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών με κορωνοϊό εντοπίζεται πριν μπουν στις τάξεις, τα self test φαίνεται να βοηθούν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τις περίπου 800.000 self test, που έγιναν, βρέθηκαν 1.000 με 1.500 παιδιά θετικά.

Βέβαια από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα 13/9 είχαν γίνει συνολικά περίπου 150.000 self test.

Εντατικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, των σχολικών μονάδων ζητάει με εγκύκλιο προς όλες Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, οι έλεγχοι κρίνονται απολύτως απαραίτητοι λόγω της COVID-19, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε όλους τους χώρους, των σχολείων καθώς και στα κυλικεία.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων, καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού.

Ανοικτή «πληγή» οι λίγοι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα οι ελάχιστοι εμβολιασμοί, που γίνονται καθημερινά, κάθε άλλο παρά ικανοποιούν την κυβέρνηση, ό,τι κι αν εμφανίζεται να λέει προς τα έξω. Πιθανόν για αυτόν τον λόγο τις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί και το κλείσιμο των mega εμβολιαστικών κέντρων, καθώς το τελευταίο διάστημα πάει ελάχιστος κόσμος και το προσωπικό… «βαράει μύγες».

Οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το ποσοστό του εμβολιασμού των παιδιών. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις ηλικίες 15-17 ετών έχει λάβει έστω μία δόση το 25% του συνόλου και με βάση τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 26,5% ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 90 χιλιάδες, δηλαδή επιπλέον 16.000 τις τελευταίες ημέρες.

Στις ηλικίες 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 13%, ποσοστό που φτάνει το 14,5% με τα κλεισμένα ραντεβού και συνολικά 50.000 έχουν λάβει έστω μία δόση. Δηλαδή έχει σημειωθεί μία αύξηση περίπου 13,5 χιλιάδων παιδιών. Και πάλι, όμως, δεν φθάνει.

Παράλληλα προχωρά η διαδικασία για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (θυμίζουμε ότι εκτιμώνται σε περίπου 285.00). Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε πρώτη φάση έκριναν ότι είναι αναγκαίος ο επαναληπτικός εμβολιασμός σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και στους υγειονομικούς.

Διαβάστε επίσης

Πώς να ηρεμήσετε ένα υπερκινητικό μυαλό

12 λαχανικά για θρεπτικούς χυμούς – Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν και κίνδυνοι

Ο Τζεφ Μπρίτζες περιγράφει την COVID-19: «Ο κορoνοϊός έκανε τον καρκίνο μου να μοιάζει παιχνιδάκι»

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.