12 λαχανικά για θρεπτικούς χυμούς – Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν και κίνδυνοι

Ο χυμός από φρούτα και τα τελευταία χρόνια και από λαχανικά είναι ένας βολικός τρόπος για να πάρουμε εύκολα και γρήγορα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους και τις βιταμίνες που περιέχουν.

Κάποιοι αντικαθιστούν ένα από τα γεύματα της ημέρας με έναν πλούσιο χυμό, προκειμένου να καλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες σε φυτικές ίνες, όπως μία σαλάτα. Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση.

Τα 12 λαχανικά που μπορείτε να κάνετε χυμό

Kale ή λαχανίδα

Το Kale ή η λαχανίδα στα ελληνικά ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά προσφέροντας στον οργανισμό μέταλλα και βιταμίνες, και συγκεκριμένα: ασβέστιο, κάλιο, σίδερο, βιταμίνες C, A και K.
Η λαχανίδα περιέχει επίσης βήτα-καροτένιο, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη βλάβη των κυττάρων και τις ασθένειες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Καρότα

Ο χυμός καρότου είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών της ομάδας Β (βήτα-καροτίνη, νιασίνη, βιοτίνη)
βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α.
Τα στοιχεία που περιέχει το καρότο παίζουν ρόλο σε διάφορες διαδικασίες του σώματος προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και διατηρώντας σε φυσιολογική λειτουργία το ανοσολογικό σύστημα, το δέρμα και την όραση.

Λάχανο

Το λάχανο περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως : βιταμίνες C και K, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά χολίνη, βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και τα φλαβονοειδή καεμπερόλη, κερσετίνη και απιγενίνη. Παλαιότερη μελέτη σε ποντίκια έδειξε τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λάχανου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος, του φωσφόρου, και του μαγνησίου. Τα παντζάρια είναι επίσης μια διαιτητική πηγή νιτρικού άλατος. Σε πρόσφατη μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση χυμού τεύτλων μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, λόγω ενισχυμένης παροχής οξυγόνου στους σκελετικούς μύες.

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, λεκιθίνη, βιταμίνες Α και C, λουτεΐνη.
Μελέτη 2019 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το σπανάκι βελτίωσε το μικροβίωμα του εντέρου ποντικών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και απέτρεψε την υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης στο ήπαρ. Από άλλη μελέτη σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα σπανακιού είχαν αντικαταθλιπτική δράση στα ποντίκια. Ωστόσο, και πάλι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους.

Επιπλέον το σπανάκι έχει αντιόξινη δράση, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία και καούρα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και βήτα-καροτίνη. Έρευνες δείχνουν ότι το μπρόκολο διαθέτει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων, ενώ έχει και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι άφθονος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, ενώ έχει και διουρητικά στοιχεία που βοηθούν στην αποβολή υγρών και αλατιού από το σώμα. Επίσης, ο μαϊντανός βοηθά στη στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του φουσκώματος.

Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο, το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών (Α, C, E, K και συμπλέγματος Β) και μετάλλων.
Το σιτάρι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ελκώδη κολίτιδα. και πιθανή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων του, του αλκαλικού pH και των οξέων συστατικών του.

Σέσκουλο

Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που περιέχει πολλές φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και φλαβονοειδή. Το σέσκουλο έχει αντιοξειδωτική και αντιδιαβητική δράση.

Σέλινο

Το σέλινο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, καθώς και βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, κάλιο και βιταμίνη C.

Το σέλινο έχει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της παρουσίας φυτοχημικών όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή. Με αυτόν τον τρόπο, το σέλινο είναι κατάλληλο σε άτομα με υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία και υπεργλυκαιμία. Το σέλινο έχει επίσης αντιοξειδωτική δραστηριότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που προκύπτουν από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών.

Αγγούρι

Ενώ τα αγγούρια είναι φρούτα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα συμπεριλάβουν σε χυμούς λαχανικών. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μια σειρά από βιταμίνες Β, βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη.

Ο χυμός αγγουριού μπορεί να καταπραυνει το δέρμα και να ανακουφίσει από τον ερεθισμό και το πρήξιμο του δέρματος. Επίσης τα αγγούρια μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι επίσης φρούτα, αλλά πολλοί τις ομαδοποιούν με τα λαχανικά κατά τον χυμό. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών.

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ντομάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ντομάτες έχουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 σημειώνει ότι οι ντομάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια μελέτη του 2017 προσθέτει επίσης ότι η τακτική κατανάλωση χυμού ντομάτας μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος και επομένως να βελτιώσει την ανδρική υπογονιμότητα.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Υπάρχει έλλειψη εκτεταμένης έρευνας για τα οφέλη στην υγεία από τους χυμούς λαχανικών. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει πιθανά πλεονεκτήματα.

Μία μικρή μελέτη σε 20 άτομα, διερεύνησε τα αποτελέσματα μόνο της κατανάλωσης χυμών λαχανικών και φρούτων για 3 ημέρες. Υπήρξε σημαντική απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες, και αυτό παρέμεινε για 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην υγεία και την ανοσοποιητική λειτουργία.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι χυμοί λαχανικών μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι χυμοί λαχανικών, όπως ο χυμός καρότου και ο χυμός παντζαριού, βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση σε συμμετέχοντες σε διαφορετικές μελέτες.

Κίνδυνοι από τη συχνή κατανάλωση

Η υπερκατανάλωση ορισμένων λαχανικών μπορεί να μην είναι ευεργετική για την υγεία ενός ατόμου και αντίθετα μπορεί να έχει βλαβερό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η υπερκατανάλωση εκχυλίσματος σέλινου ή χυμού παντζαριού μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμός και καρκινογόνες επιδράσεις.

Η τακτική κατανάλωση χυμών λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Επομένως, είναι ορθό να καταναλώνονται οι χυμοί λαχανικών ως συμπληρώματα και όχι ως υποκατάστατα γεύματος.

Ο αποχυμωτής

Επιπλέον, ο τύπος αποχυμωτή που χρησιμοποιεί ένα άτομο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του χυμού λαχανικών. Η παραγωγή θερμότητας από ορισμένους αποχυμωτές μειώνει τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες.

Προσοχή στη βιταμίνη Κ των πράσινων λαχανικών

Το βέβαιο είναι ότι ένας ασθενής πριν εντάξει στη διατροφή του τους χυμούς λαχανικών θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ, η οποία είναι συνήθως άφθονη σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα διαλυτικά αίματος και να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

Αποξηραμένα φρούτα: Τα οφέλη τους στον οργανισμό μας

Ο στόχος της τρίτης δόσης του εμβολίου – Πότε θα γίνεται, από σήμερα τα ραντεβού

Ρόδι : Ο κόκκινος χρυσός της διατροφης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.