Πώς εκδηλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα στα παιδιά – Οι διαφορές στα συμπτώματα

Τα παιδιά δεν μένουν πια ανεπηρέαστα και ασυμπτωματικά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι διπλάσια μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές και υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια.

Ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης δεν είναι τόσο συχνά στην παραλλαγή Delta, ενώ ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πυρετός συγκαταλέγονται στα βασικά συμπτώματα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες, ως επί το πλείστον, ήταν ασυμπτωματικές στα παιδιά , η μετάλλαξη Δέλτα τα επηρεάζει σημαντικά – ειδικά καθώς τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μέσα σε μία εβδομάδα, αναφέρθηκαν σχεδόν 94.000 κρούσματα παιδιών COVID-19 .

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την βλέπουμε περισσότερο στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ Paul Offit , διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για τα Εμβόλια και θεράπων ιατρός στο τμήμα των λοιμωδών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μετάλλαξη Delta είναι διπλάσια μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές, και υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών δεν είναι εμβολιασμένα, το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Πώς μοιάζει η παραλλαγή Delta στα παιδιά;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συμπτώματα της παραλλαγής Delta έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, αλλά ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης είναι λιγότερο συχνά. Αντίθετα ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πυρετός είναι κυρίαρχα συμπτώματα.

“Είναι πολύ νωρίς για να δούμε μελέτες υψηλής ποιότητας στην παιδιατρική βιβλιογραφία που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα αύξηση της παραλλαγής Δέλτα”, δήλωσε ο Δρ Michael Grosso , επικεφαλής ιατρός και πρόεδρος της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Huntington του Northwell Health.

“Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε παιδιά και εφήβους φαίνεται να είναι πυρετός και βήχας. Τα ρινικά συμπτώματα, τα γαστρεντερικά συμπτώματα ή εξανθήματα συμβαίνουν πολύ λιγότερο συχνά”, πρόσθεσε ο Grosso.

Πριν από αυτό, τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 δεν είχαν συμπτώματα. Η παραλλαγή Delta μπορεί να δημιουργεί περισσότερα συμπτώματα σε περισσότερα παιδιά από ό, τι βλέπαμε νωρίτερα στην πανδημία.

«Όποια και αν είναι η παραλλαγή, οι γονείς πρέπει να παραμείνουν ενήμεροι για τις άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τον COVID-19 στους νέους», δήλωσε ο Grosso.

Μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C). Το MIS-C, η οποία είναι μια ασυνήθιστη, σοβαρή επιπλοκή του πρωτογενούς COVID-19, και εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση”, δήλωσε ο Grosso.

Τα συμπτώματα του MIS-C περιλαμβάνουν:

κοιλιακός πόνος (στο έντερο)
κατακόκκινα μάτια
πόνος στο στήθος ή πόνος
διάρροια
εξάντληση
πονοκέφαλο
χαμηλή πίεση αίματος
πονόλαιμος
εξάνθημα
εμετός

Πότε πρέπει να εξεταστεί το παιδί για COVID-19;

«Επισκεφθείτε τον γιατρό αν το παιδί σας έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού», είπε ο Offit.

Τα παιδιά με οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να ελεγχθούν και να εξεταστούν από παιδίατρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα πριν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο.

Πότε τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν;

Η παραλλαγή Delta, όντας τόσο μεταδοτική όσο είναι, αναζητά εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Με τη σχολική χρονιά να πλησιάζει, οι γονείς ανυπομονούν να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τα παιδιά τους. Αλλά οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να δουν πώς λειτουργούν τα εμβόλια στα παιδιά, κυρίως αν είναι ασφαλή και ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη δοσολογία.

Στη μελέτη εμβολίου των Pfizer/BioNTech συμμετείχαν περισσότερα από 4.600 παιδιά σε τρεις ηλικιακές ομάδες και τα δεδομένα αναμένεται να έρθουν κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Στη μελέτη για το εμβόλιο της Moderna συμμετέχουν περίπου 6.700 παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα παιδιά κάτω των 12 ετών να είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο. Έτσι, η πρόληψη, αυτή τη στιγμή, είναι το καλύτερο αμυντικό όπλο που έχουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στα παιδιά.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα – Ξεγελά τα αντισώματα όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορονοϊό

Κεφαλαλγία : Ο πονοκέφαλος που μας στερεί ημέρες ζωής

Εμβολιασμοί εφήβων για την COVID-19 και από παιδιάτρους – Τι είπε ο πρωθυπουργός

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.